:

Hur bildas Fistelgångar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bildas Fistelgångar?
  2. Vad innehåller en böld?
  3. Var från ändtarmen?
  4. Vad är en Kvistel?
  5. Vad kan bölder bero på?
  6. Vad är en särskild form av böld?
  7. Kan bölder tömmas mer grundligt på var?
  8. Har du böld i ändtarmsöppningen?

Hur bildas Fistelgångar?

Det är vanligast att fistlar bildas av bölder, men de kan också uppstå utan dem. Risken att få bölder och fistlar ökar om du har en inflammatorisk tarmsjukdom som ulcerös kolit eller Crohns sjukdom. Men du kan också få bölder och fistlar utan att ha någon tarmsjukdom.

Vad innehåller en böld?

När kroppens immunsystem börjar bekämpa infektionen, rör sig vita blodkroppar in genom blodkärlens väggar till området som är infekterat och ansamlas i den skadade vävnaden. Bölden fylls då med var, och denna varansamling innehåller döda celler, bakterier och smuts.

Var från ändtarmen?

En anal böld, eller analabscess, är en ansamling av var i vävnaden kring ändtarmsöppningen. Ofta finns ingen tydlig förklaring till böldens uppkomst, men ibland kan en delvis läkt analfissur ligga bakom. Bölden kan sitta i vägen och kan orsaka smärta.

Vad är en Kvistel?

Fistel syftar på en icke-normal förbindelse mellan två organ i människokroppen. Många sjukdomsprocesser åstadkommer en fistel som ett resultat av den fortskridande sjukdomen. I vissa medicinska sammanhang är det av intresse att anlägga en fistel för att möjliggöra behandling av sjukdomen.

Vad kan bölder bero på?

Bölder/abcesser. Infektioner i hårsäckar och talgkörtlar kan ge olika typer av symtom beroende på hur djupt de sitter och hur komplicerade infektionerna blir. Follikuliter är små och ytliga infektioner i hårfolliklar, medan furunkler går djupare och ger upphov till en abcess.

Vad är en särskild form av böld?

  • En särskild form av böld är så kallad pilonidalcysta. Den uppstår inte vid ändtarmsöppningen, utan i mitten av ryggslutet, precis där skinkorna delar sig. Oftast beror pilonidalcystan på hårstrån som har kapslats in under huden.

Kan bölder tömmas mer grundligt på var?

  • En del bölder behöver tömmas mer grundligt på var. Det är ett litet kirurgiskt ingrepp som brukar utföras med lokalbedövning. Kirurgen gör ett litet snitt eller använder en nål för att ta bort varansamlingen, och rengör såret med en steril saltlösning. Behandlingen kan lämna ett litet ärr.

Har du böld i ändtarmsöppningen?

  • Ett tecken på att du har en böld är att du får mycket ont i ändtarmsöppningen. Området runt ändtarmsöppningen kan bli svullet och rött om bölden sitter ytligt under huden. Sitter den djupare i huden gör det ont och du kan också få feber.