:

Vad ska en Bouppteckningsman göra?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska en Bouppteckningsman göra?
  2. Hur ska man betala räkningarna för dödsboet?
  3. Hur ska man skriva ut vårdnadsintyg till dödsboet?
  4. När upphör ett dödsbo?
  5. Hur ska du betala skatt på dödsboet?

Vad ska en Bouppteckningsman göra?

Den som gör bouppteckning ska samla in information om alla efterlevande som har rätt att ärva den avlidne. Därefter ska den som gör bouppteckningen (bouppgivaren) göra en sammanställning av den avlidnes alla tillgångar och skulder.

Hur ska man betala räkningarna för dödsboet?

  • I första hand ska dödsboet betala räkningarna för begravningen och bouppteckningen. Alla räkningar som rör ett gemensamt hushåll ska betalas. Hyra, el, telefon och begravningskostnader brukar kunna betalas från den dödas konton.

Hur ska man skriva ut vårdnadsintyg till dödsboet?

  • Vårdnadsintyg för att sköta post och försändelser till dödsboet. Om någon utomstående ska kunna hämta ut försändelser, brev och paket till dödsboet, behöver begravningsbyrån skriva ut ett vårdnadsintyg. Vårdnadsintyg ska vara undertecknat och förvaras hos postombudet, som tar hand om försändelser till dödsboets adress.

När upphör ett dödsbo?

  • Samma dag som en person dör övergår det som personen ägde, avtal och skulder till ett dödsbo. Ett dödsbo upphör när arvskiftet är klart, det vill säga när den dödas eventuella tillgångar har delats upp mellan arvingarna.

Hur ska du betala skatt på dödsboet?

  • Dödsboet ska betala skatt. När du betalar kvarskatten ska du ange bankgiro och betalningsmottagare Skatteverket. Du måste också ange ett OCR-nummer. Du hittar dödsboets OCR-nummer på den preliminära skatteuträkning som följer med inkomstdeklarationen eller på dödsboets slutskattebesked. Här hittar du mer information: