:

Var i huden bildas D-vitamin?

Innehållsförteckning:

  1. Var i huden bildas D-vitamin?
  2. Hur snabbt bildas D-vitamin?
  3. Hur lagras D-vitamin i kroppen?
  4. Var i kroppen lagras D-vitamin?
  5. Varför ger man D-vitamin till barn?
  6. Hur många minuter i solen D-vitamin?
  7. Vilken form av D-vitamin finns i din hud?
  8. Vad kan man få i sig av D-vitamin?
  9. Har du brist på D-vitamin?
  10. Var finns vitamin D 3 hos djur?

Var i huden bildas D-vitamin?

Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.

Hur snabbt bildas D-vitamin?

Hur lång tid tar det för huden att bilda D-vitamin? En tumregel är att om du är i stark sol i 15 minuter med mycket bar hud och utan solskydd så har du bildat D-vitamin som räcker i flera dagar.

Hur lagras D-vitamin i kroppen?

Allmänt om D-vitamin D-vitamin är ett hormon som bildas i huden i samband med solexponering eller annan UVB-strålning. Kroppen kan även få D-vitamin genom livsmedel eller kosttillskott som absorberas av tarmen. D-vitamin är fettlösligt och lagras i både lever och fettvävnad.

Var i kroppen lagras D-vitamin?

Fettvävnaden lagrar D-vitamin.

Varför ger man D-vitamin till barn?

Barn kan få för lite D-vitamin. ... D-vitamin behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och bilda skelett och tänder. Rekommenderad mängd D-vitamin är 10 mikrogram per dag, för både barn och vuxna. Man behöver inte få i sig exakt den mängden varje dag.

Hur många minuter i solen D-vitamin?

Om solen och D-vitamin I Sverige, mitt på dagen och under sommaren, räcker det att en ljushyad person får sol på armar och ansikte i drygt en kvart för att täcka dagsbehovet. Mörkhyade personer behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin.

Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

  • Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

  • Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Har du brist på D-vitamin?

  • D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Var finns vitamin D 3 hos djur?

  • Vitamin D 3 (kolekalciferol) finns hos djur och vitamin D 2 (ergocalciferol) finns hos växter. Människor får vitamin D 3 genom att kolesterol i huden bildas till vitaminet, under påverkan av ultravioletta strålar från solen. Vitamin D 3 kan även tillföras via kosten.