:

Vad menas med att någon tillhör en minoritet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med att någon tillhör en minoritet?
  2. Hur ska vi bevara minoritetsspråk?
  3. Varför är det viktigt att bevara minoritetsspråk?
  4. Vad krävs för att ett språk ska kunna bli ett minoritetsspråk?
  5. Hur kan vi skydda och bevara de nationella minoritetsspråken?
  6. Hur kan minoritetsspråk skyddas?

Vad menas med att någon tillhör en minoritet?

Minoritet betyder del eller mindretal. En minoritetsgrupp är en social grupp som har färre medlemmar i förhållande till en konkurrerande grupp (majoriteten). I demokratiska samhällsskick har politiska minoriteter rätt att representeras av partier i landets parlament.

Hur ska vi bevara minoritetsspråk?

Kommuner kan få statsbidrag för att främja och skydda de nationella minoritets språken genom att ingå i ett s.k. förvaltningsområde. Förvaltningsområden är särskilda geografiska områden där personer som talar finska, meänkieli och samiska har extra starka rättigheter.

Varför är det viktigt att bevara minoritetsspråk?

Minoritetsspråken viktiga för identiteten – men högskoleutbildningar saknas. Det egna språket är viktigt för judiska, romska, samiska, sverigefinska och tornedalska ungdomars identitet. Samtidigt saknas högskoleutbildningar i flera av de nationella minoritetsspråken.

Vad krävs för att ett språk ska kunna bli ett minoritetsspråk?

Två villkor måste uppfyllas för att språket ska få ställning som nationellt minoritetsspråk. Det ska vara ett språk och inte en dialekt. Det ska ha talats kontinuerligt i Sverige i minst tre generationer eller ungefär hundra år.

Hur kan vi skydda och bevara de nationella minoritetsspråken?

Nationella minoriteter ska ha rätt att använda sitt språk privat och offentligt, både muntligt och skriftligt. I områden som av hävd eller i betydande antal bebos av personer som tillhör de nationella minoriteterna ska det ges förutsättningar för att kunna använda minoritetsspråket hos förvaltningsmyndigheter.

Hur kan minoritetsspråk skyddas?

I minoritetsspråklagen har alla som bedriver offentlig verksamhet en skyldighet att skydda och främja de nationella minoritetsspråken. Att skydda innebär till exempel att en myndighet eller en kommun inte får förbjuda eller försvåra användandet av minoritetsspråken.