:

Hur betala alkoholskatt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur betala alkoholskatt?
  2. Vem betalar alkoholskatten?
  3. Vad händer om man inte betalar alkoholskatt?
  4. Hur bokförs alkoholskatt?
  5. Varför alkoholskatt?
  6. Är Bodegashop lagligt?
  7. Varför har vi punktskatter?

Hur betala alkoholskatt?

Alkoholskatten beräknas på olika sätt beroende på volymprocent. Öl med alkoholhalt över 0,5% och upp till 2,8% tas det inte ut någon alkoholskatt för. Däremot så beskattas öl med volymprocent över 2,8%. Skattesatsen är sedan 1 januari 2017 2,02 kronor per volymprocent och liter.

Vem betalar alkoholskatten?

Privatpersoner ska betala alkoholskatt, det vill säga en punktskatt, när de beställer alkohol via internet, eller av en vän eller granne som är på en resa, det vill säga när de inte transporterar (eller bär) alkoholen själva till Sverige.

Vad händer om man inte betalar alkoholskatt?

Om du inte har betalat alkoholskatten innan alkoholen transporteras till Sverige kan Tullverket omhänderta alkoholvarorna och inleda en skatteutredning. Om Tullverket omhändertar alkoholvaror kontaktar vi alltid dig via brev.

Hur bokförs alkoholskatt?

Normalt så bokför man alkoholskatt som förfallit pga försäljning till kund (Systembolag/HoReCa) på konto 2669 (KREDIT) enligt BAS 2013 för att vid inbetalning till skatteverket bokföra DEBET på samma konto.

Varför alkoholskatt?

Alkoholskatt är en punktskatt på öl, vin, sprit och andra alkoholhaltiga drycker. Skattesatsen är olika för olika drycker. ... Syftet med alkoholskatten är att styra konsumtionen och öka statens inkomster. Vid import av alkoholhaltiga drycker ska även tull betalas till tullverket.

Är Bodegashop lagligt?

Ja, det är lagligt för privatpersoner att köpa alkohol i andra EU-medlemsländer och ta hjälp av ett oberoende fraktföretag för att transportera hem varorna. Tidigare var det förbjudet för privatpersoner att köpa alkohol från andra EU-länder.

Varför har vi punktskatter?

Punktskatterna kan till exempel användas för att styra konsumtionen i en riktning som är lämplig för samhället. Exempel på detta är skatten på alkohol, energi och tobak. Dessa tre skatter är också våra äldsta punktskatter.