:

Hur vet man om det är en äkta bostadsrättsförening?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet man om det är en äkta bostadsrättsförening?
  2. Vad är en Privatbostadsföretag?
  3. Hur betalar man vinstskatt?
  4. Vad är skillnaden mellan en äkta och en oäkta bostadsrättsförening?
  5. Hur vet man om en bostadsrättsförening har god ekonomi?

Hur vet man om det är en äkta bostadsrättsförening?

Om det totala bruksvärdet av bostadsrätterna (inklusive nödvändiga gemensamma ytor) utgör 60 % eller mer av det totala bruksvärdet, det vill säga bruksvärdet för bostadsrätterna och allmänna gemensamma ytor, uppnår bostadsrättsföreningen kriterierna för en äkta bostadsrättsföreningen eller privatbostadsföretag.

Vad är en Privatbostadsföretag?

Med privatbostadsföretag avses enligt 2 kap. 17 § IL en svensk ekonomisk förening eller ett svenskt aktiebolag vars verksamhet till klart övervägande del består i att till de egna medlemmarna tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen eller aktiebolaget, s.k. kvalificerad användning.

Hur betalar man vinstskatt?

Vinstskatt, även kallad kapitalvinstskatt och reavinstskatt, är en skatt på 22 procent av vinstsumman som du ska betala vid försäljning av en privatbostad. Det innebär att om du säljer din privata bostad med vinst måste du deklarera och skatta på detta överskott till Skatteverket.

Vad är skillnaden mellan en äkta och en oäkta bostadsrättsförening?

När du säljer din lägenhet i en äkta bostadsrättsförening är reavinstbeskattningen på vinsten 22%. Om du däremot säljer din lägenhet i en oäkta bostadsrättsförening räknas det som om du säljer en andel i en ekonomisk förening eller i ett aktiebolag och beskattningen av vinsten är 30%.

Hur vet man om en bostadsrättsförening har god ekonomi?

Två viktiga saker du ska titta på är lån fördelat på boarean och avgiften per kvadratmeter och år. Det kan du räkna ut genom att leta i årsredovisningen efter den totala skulden och den totala boytan. Ett snittvärde som man brukar använda är kr i lån/m2 och ungefär 550-650 kr i årlig avgift/m2.