:

Var finns fjordar i Norge?

Innehållsförteckning:

  1. Var finns fjordar i Norge?
  2. Hur bildades fjordarna i Norge?
  3. Vad kallas de djupa havsvikarna i Norge?
  4. Hur djupa är fjordarna i Norge?
  5. Hur djup är en fjord?

Var finns fjordar i Norge?

Men de mest kända hittar vi på västkusten och i Nordnorge. I väster finns Geirangerfjorden och Nerøyfjord, som båda står på UNESCOs lista över världsarv, med alpina fjäll, vattenfall och lummiga byar med fruktträd. I norr är Trollfjorden bland de mest fascinerande, bara 100 meter bred där den är som smalast.

Hur bildades fjordarna i Norge?

Fjordarna beskrivs ofta som "naturens eget konstverk". De bildades när glaciärerna trängdes undan och de u-formade dalarna svämmade över med vatten från havet.

Vad kallas de djupa havsvikarna i Norge?

Tröskelfjord kallas en fjord som är grundare vid mynningen än längre in. Detta skapar förutsättningar för en unik marin miljö. Benämningen används vanligen om havsvikar vid Norges och Islands kuster, ibland även andra vikar och vatten i anslutning till hav, företrädesvis i Norden.

Hur djupa är fjordarna i Norge?

Sognefjorden är en av Norges mest välkända fjordar. Det är inte bara den längsta och djupaste fjorden i landet. Faktum är att det är den näst längsta och djupaste fjorden i hela världen. Vid mynningen är den 150–200 meter djup och det största djupet är 1 308 meter.

Hur djup är en fjord?

Fjorden är djup, på sitt djupaste ställe 1.308 meter, medan den vid inloppet endast är cirka 100 meter djup. Klipporna på sidorna av fjorden kan bli cirka 1 000 meter över vattenytan. Bergstopparna runt fjorden når ofta över 1 500 m höjd. Vid Årdal kan man se ett berg som är 2 403 m högt.