:

Är Fluortabletter bra?

Innehållsförteckning:

  1. Är Fluortabletter bra?
  2. Är fluor och fluorid samma sak?
  3. Är det bra med fluor?
  4. Vad är dåligt med fluor?
  5. Vilka kliniska biverkningar kan fluor ge?
  6. Är natriumfluorid farligt?
  7. Hur ofta ska man använda fluor?

Är Fluortabletter bra?

För att ha ett effektivt skydd behöver vi tillföra fluor direkt på tänderna. En fördel med tabletter är de långsamt kan smälta på tungan vilket gör att fluoret stannar kvar i munnen en stund och därmed ger ett bra skydd. Tabletter är enkla att ta och är därför ett bra alternativ för barn.

Är fluor och fluorid samma sak?

Fluorid är också ett mycket ett väldokumenterat läkemedel mot karies. Inom tand- vården säger vi i dagligt tal fluor när vi egentligen menar fluorjonen fluorid. En vanlig förening i tandkräm och andra fluoridprodukter är natriumfluorid.

Är det bra med fluor?

Att skölja med extra fluor direkt efter tandborstning är bra, men ännu bättre kariesskydd får du om du fluorsköljer efter en måltid under dagen. Var noggrann med att titta efter att sköljmedlet du använder innehåller fluor då det finns produkter på marknaden som är fluorfria.

Vad är dåligt med fluor?

En bieffekt av för mycket fluor är tandfluoros, fläckar på tänderna, som mest ses som ett estetiskt problem. För mycket fluor kan vara giftigt och leda till osteofluoros. Ostefluoros innebär ökad benmassa och bentäthet som ger smärta, stelhet och minskad rörlighet i lederna.

Vilka kliniska biverkningar kan fluor ge?

Hur ofta du ska använda produkterna beror på hur mycket fluor de innehåller. Om du följer anvisningarna på förpackningarna finns inga risker för biverkningar eller förgiftning av fluor. Det är mycket ovanligt att du får i dig för stora mängder.

Är natriumfluorid farligt?

Visst, fluor är giftigt. ... Sanningen är att vanlig tandkräm inte innehåller fluor, som är en giftig gas, utan olika fluoridföreningar, till exempel natriumfluorid, eller fluorid som vi oftast kallar det. Det är alltså skillnad mellan fluor, fluorid och fluortandkräm.

Hur ofta ska man använda fluor?

Att använda fluortandkräm två gånger om dagen är ett enkelt och bra sätt att stärka tänderna mot karies. Små barn kan också använda fluortandkräm. Du lägger på så mycket tandkräm som ryms på barnets lillfingernagel.