Hur kan personal i förskola och skola utifrån ett specialpedagogiskt perspektiv arbeta med en skola för alla?
Innehållsförteckning:
- Hur kan personal i förskola och skola utifrån ett specialpedagogiskt perspektiv arbeta med en skola för alla?
- Hur hänger det pedagogiska förhållningssättet ihop med de arbetssätt och metoder man använder sig av i arbetet med barns lärande?
- Varför använder man sig av specialpedagogik?
- Hur kan personal inom förskolan skola arbeta för att barn ska uppleva att de lyckas?
- Vad som menas med likabehandling och begreppet en skola för alla?
- Hur är ditt förhållningssätt som barnskötare?
- Vad innebär att ha ett pedagogiskt förhållningssätt?
- Vad är Specialpedagogens roll?
Hur kan personal i förskola och skola utifrån ett specialpedagogiskt perspektiv arbeta med en skola för alla?
Att verksamheten ska anpassas till alla barn är ett av förskolans uppdrag och anges också i Skollagen. ... I Lpfö98 och Skollagen ses det som viktigt att arbeta med en förskola för alla barn. Utifrån detta tar denna studie perspektiv på en förskola för alla och de barn som är i behov av mer stöd än andra barn.
Hur hänger det pedagogiska förhållningssättet ihop med de arbetssätt och metoder man använder sig av i arbetet med barns lärande?
Björebo och Sjöberg menar att det krävs ett demokratiskt arbetssätt där barn vågar göra sig delaktiga och ha åsikter för att de ska utvecklas och växa som människor. Pedagoger i förskolan arbetar utifrån ett läraruppdrag som innefattar att följa och arbeta utifrån Lpfö 98 (Skolverket, 2010).
Varför använder man sig av specialpedagogik?
Idag finns en generell enighet kring att utveckling och lärande sker i samspelet mellan många faktorer på olika nivåer. Det speciella med specialpedagogik är att bevaka, belysa och sammanväga dessa faktorer för att skapa optimala förutsättningar för lärande där standardlösningar inte räcker till.
Hur kan personal inom förskolan skola arbeta för att barn ska uppleva att de lyckas?
Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att få delta i fysiska aktiviteter och vistelse i olika naturmiljöer. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att uppleva rörelseglädje och därigenom utveckla sitt intresse för att vara fysiskt aktiva.
Vad som menas med likabehandling och begreppet en skola för alla?
Uttrycket “en skola för alla” lanserades på 1970-talet och handlar om alla elevers rätt att, oavsett funktionsnedsättning eller utvecklingsnivå, få sin utbildning i närmaste skola tillsammans med de andra eleverna i grannskapet (Jakobsson & Nilsson, 2011). Uttrycket används än idag och grundtankarna är desamma.
Hur är ditt förhållningssätt som barnskötare?
att man som vuxen föregår med gott exempel och inte skriker tvärs över rummet när man vill prata med någon, utan att man går fram till den man vill prata med. att man delar upp sig i mindre grupper och använder sig av stängda dörrar mellan olika aktivitetsrum mm. att barnen involveras i arbetet och blir ljudmedvetna.
Vad innebär att ha ett pedagogiskt förhållningssätt?
Utgångspunkten är att ett pedagogiskt förhållningssätt är något som skapas i mötet mellan pedagog och barn i en social och pedagogisk praktik. ... Pedagogens möte med barnet har sedan belysts utifrån de analysbärande begreppen kunskap, delaktighet, erkännande, samspel och uppmärksamhet.
Vad är Specialpedagogens roll?
Specialpedagoger och speciallärare ingår i skolans elevhälsa och har viktiga roller i förhållande till elever i behov av anpassningar och särskilt stöd. ... Ibland innebär rollen att vara ett stöd till skolledning och arbetslag, men det finns även behov av att kunna ge ett stöd till eleverna.