:

Vad används rättskällor till?

Innehållsförteckning:

  1. Vad används rättskällor till?
  2. Vad räknas som förarbeten?
  3. Vem skriver förarbeten?
  4. Vad är syftet med en lag?
  5. Vad gör man när man tolkar en lagtext?

Vad används rättskällor till?

Rättskällor kan enkelt uttryckt sägas vara de olika källor som leder dig fram till vad som är gällande rätt. Till de viktigaste hör lagar och andra författningar, förarbeten och rättspraxis.

Vad räknas som förarbeten?

Med förarbeten menar man de utredningar, propositioner och utskottsbetänkanden som föregår en ny lag. I förarbetena ges bakgrund till lagens tillkomst och en utförlig beskrivning av intentionerna till hur den nya lagen skall tolkas och tillämpas.

Vem skriver förarbeten?

Förslag från regeringen Regeringen skriver ned sina förslag till ny lagstiftning i en proposition. Först tar regeringen ställning till utredningen och de olika synpunkter som kommit fram då utredningen var på remiss.

Vad är syftet med en lag?

I Sverige har vi fyra grundlagar. Med grundlag menas att de är grundläggande för hur Sverige ska styras. De utgör grunden för vår demokrati och är därför våra viktigaste lagar. Det som skiljer grundlagarna från andra lagar är svårigheten att ta bort, ändra eller lägga till en ny grundlag (om så skulle krävas).

Vad gör man när man tolkar en lagtext?

Vid en objektiv tolkning (eller bokstavstolkning) strävar den som tolkar att använda lagens ordalydelse och uppbyggnad för att bestämma hur en lagbestämmelse ska tolkas. Man tar då hänsyn bara till själva lagtexten, och försöker läsa ut av den om det går att tillämpa lagtexten på den aktuella frågan.