:

Varför kollar man blodtryck?

Innehållsförteckning:

  1. Varför kollar man blodtryck?
  2. Vilken typ av blodtrycksmanschett ska användas vid HBTM?
  3. Hur avläser man blodtryck?
  4. Vad kan hända om man har för högt blodtryck?
  5. Vad kallas det blodtryck som mäts när blodet pumpas ut från vänster kammare?

Varför kollar man blodtryck?

Därför ska du hålla kolla på ditt blodtryck. Ett för högt blodtryck märks oftast inte alls men kan leda till dödliga sjukdomar. Att mäta sitt blodtryck och se till att hålla det på en normalnivå är därför bokstavligen livsviktigt.

Vilken typ av blodtrycksmanschett ska användas vid HBTM?

Den mest pålitliga metoden som därför rekommenderas vid HBTM är att använda en mätare där manschetten placeras runt överarmen. Precis som vid manuell blodtrycksmätning ska alltid rätt storlek på manschetten användas eftersom fel storlek inte ger adekvata blodtrycksvärden [6].

Hur avläser man blodtryck?

Ibland mäts blodtrycket när du står upp. Den som gör mätningen sätter på dig en uppblåsbar manschett med tryckmätare runt överarmen, i höjd med hjärtat. Hen sätter ett stetoskop över ett blodkärl i armbågsvecket och pumpar in luft i manschetten. Då ökar trycket i den och blodkärlet pressas samman.

Vad kan hända om man har för högt blodtryck?

Ett obehandlat högt blodtryck leder på sikt till skador på kroppens blodkärl i form av styva blodkärl och åderförfettning. Det kan i sin tur leda till stroke, hjärtinfarkt eller hjärtsvikt. Blodkärlen i njurarna, ögonen och i benen kan också skadas av högt blodtryck.

Vad kallas det blodtryck som mäts när blodet pumpas ut från vänster kammare?

Det systoliska blodtrycket är det högsta trycket i de centrala kärlen när blodet pumpats ut från den vänstra hjärthalvan. När hjärtat vilar är trycket i kärlen som lägst och kallas för diastoliskt blodtryck.