:

Vad händer när blodkärlen blir stelare?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer när blodkärlen blir stelare?
  2. Vilka kärl drabbas av ateroskleros?
  3. Var i kärlväggen sker ateroskleros utvecklingen?
  4. Vilka vanliga symtom finns vid åderförkalkning?
  5. Varför får man plack i ådrorna?
  6. Hur många drabbas av ateroskleros?
  7. När börjar åderförkalkning?
  8. Kan man få bort plack i blodkärl?
  9. Vad kan plack i blodkärlen leda till?

Vad händer när blodkärlen blir stelare?

Med tiden lagras fett, blodkroppar och bindväv på insidan av blodkärlen. När det blir för trångt får blodet svårare att passera. Åderförfettning kallas också för åderförkalkning eller ateroskleros och kan ibland göra att det bildas blodproppar.

Vilka kärl drabbas av ateroskleros?

BAKGRUND. Ateroskleros (åderförkalkning) orsakar > 90 % av alla hjärtinfarkter och de flesta fall av ischemiska slaganfall, claudicatio intermittens och ischemiskt gangrän. Sjukdomen är en fokal process i artärväggens innersta lager och drabbar företrädesvis stora och medelstora artärer.

Var i kärlväggen sker ateroskleros utvecklingen?

Vid åderförkalkning har det lagrats fett, bindväv och blodkroppar på insidan av blodkärlen. För att detta ska ske krävs någon liten skada på den inre kärlväggen. Skadan på kärlväggen kan uppstå av till exempel högt blodtryck. Blodkärlen blir trånga och förlorar sin smidighet och elasticitet.

Vilka vanliga symtom finns vid åderförkalkning?

Not: Symtomenåderförkalkning i benen är till en början främst att det gör ont i benen vid gång – en smärta som släpper när man stannar och vilar, så kallad fönstertittarsjuka – och muskelsvaghet, att benen inte orkar.

Varför får man plack i ådrorna?

Den viktigaste bakomliggande orsaken är ateroskleros, även kallat åderförfettning eller åderförkalkning, då fett lagras in i blodkärlens väggar i så kallade plack. Med tiden bildas avancerade, instabila plack.

Hur många drabbas av ateroskleros?

stillasittande, för mycket och för fet mat, rökning etc. I vartannat dödsfall i Sverige är konsekvenser av ateroskleros (hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke) inblandad. Enligt beräkningar lider en kvarts miljon svenskar av manifest aterosklerotisk sjukdom lokaliserad till hjärtat.

När börjar åderförkalkning?

Åderförkalkning börjar oftast tidigt i livet, men märks vanligtvis inte förrän det bidrar till sjukdom. Här är exempel på sjukdomar som kan kopplas till ateroskleros: Hjärtinfarkt, när ett plack går sönder och det bildas en blodpropp i hjärtats kranskärl.

Kan man få bort plack i blodkärl?

Det finns inga läkemedel som kan ta bort åderförkalkning som redan bildats i kärlen. Syftet med behandling är att minska risken för förvärrad sjukdom, och minska risken för följder. Behandlingen kan till exempel utgöras av: läkemedel som sänker kolesterolnivåerna i blodet.

Vad kan plack i blodkärlen leda till?

Fakta om plack Den vanligaste orsaken till hjärtinfarkt är plack som brister, vilket gör att en blodpropp bildas och kärlet täpps till. Plack kan också leda till kärlkramp genom att gradvis täppa till och förhindra blodflödet till hjärtat.