:

Vad reglerar Dublinförordningen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad reglerar Dublinförordningen?
  2. Vad är målet med EU s migrationspolitik?
  3. Hur går det till när man söker asyl?
  4. Hur ser asylpolitiken i EU ut?
  5. Vad säger Dublinförordningen?
  6. Vilka länder har asylrätt?
  7. Vad gör EU för världens flyktingar?
  8. Vad anser EU om migrationspolitiken?
  9. När har man rätt att söka asyl?
  10. Hur lång tid tar det att få asyl?

Vad reglerar Dublinförordningen?

Enligt Dublinförordningen ska en person som flyr till Europa söka skydd i det första säkra land som den kommer till. När du ansöker om asyl i Sverige börjar Migrationsverket med att undersöka om det är Sverige eller något annat EU-land som ska ansvara för din asylansökan.

Vad är målet med EU s migrationspolitik?

En europeisk invandringspolitik som är framsynt, heltäckande och solidaritetsbaserad är ett viktigt mål för EU. Syftet med invandringspolitiken är att få till stånd en balanserad strategi för hantering av både reguljär och irreguljär invandring.

Hur går det till när man söker asyl?

Om du vill söka asyl i Sverige ska du besöka Migrationsverket för att lämna in en ansökan. Det går inte att ansöka om asyl innan du kommer till Sverige. Om du möter gränspolis när du reser in i Sverige ska du berätta för dem att du vill ansöka om asyl.

Hur ser asylpolitiken i EU ut?

Målet för EU:s asylpolitik är att alla som kommer från ett land utanför EU och som är i behov av internationellt skydd i en av medlemsstaterna ska erbjudas lämplig status och att principen om ”non-refoulement”[1] ska följas. Det är i detta syfte som EU strävar efter att utveckla ett gemensamt europeiskt asylsystem.

Vad säger Dublinförordningen?

En person som ansöker om asyl i ett EU-land har rätt att få en prövning av sin asylansökan. Dublinförordningen, som är en del av EU:s gemensamma asylsystem, syftar till: ... Att se till att personer som har skyddsbehov snabbt kan få tillgång till en asylprövning och därigenom beviljas skydd i EU.

Vilka länder har asylrätt?

Faktaruta: antal flyktingar

UrsprungslandHuvudsakligt asyllandFlyktingar
AfghanistanIran/Pakistan/Indien
IrakIran/Syrien/Saudiarabien/Västeuropa631 000
Bosien-HercegovinaF.d. Jugoslavien/Tyskland/ Kroatien/Sverige/Schweiz597 000
SomaliaEtiopien/Kenya/Yemen/Djibouti525 000

Vad gör EU för världens flyktingar?

Att EU stödjer länder i tredje världen som får ta emot många flyktingar är bra. Om EU skulle ge flyktingar möjlighet att på ett säkert sätt söka asyl i EU från dessa länder så skulle det också vara bra. Men att hålla människor i läger varifrån de varken kan resa vidare eller integreras, det är något helt annat.

Vad anser EU om migrationspolitiken?

EU har tagit fram en ny strategi för att bättre hantera migrationens alla aspekter. Man vill också bekämpa irreguljär invandring och smuggling, rädda liv och säkra EU:s yttre gränser samtidigt som man försöker locka hit ny kompetens.

När har man rätt att söka asyl?

Du kan söka asyl i Sverige om du är förföljd eller riskerar förföljelse eller omänsklig behandling i ditt hemland.

Hur lång tid tar det att få asyl?

Den som beviljas asyl som flykting får normalt uppehållstillstånd i tre år med den tillfälliga lagen. 2020 beviljades 4 069 personer asyl som flyktingar.