:

Hur används rättskällor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur används rättskällor?
  2. Hur är Rättskälleläran utformad?
  3. Vad menas med förarbeten och hur används dessa i en domstol?
  4. Vad är förarbeten inom juridik?
  5. Är förarbeten rättskälla?
  6. När används extensiv tolkning?

Hur används rättskällor?

Författningar. Författningar, det vill säga grundlagar, lagar och förordningar, är den främsta rättskällan och de är bindande för domstolarna. ... Grundlagar står över "vanliga" lagar och förordningar, något som betyder att vid konflikt mellan en grundlag och andra författningar ska grundlagens innebörd gälla.

Hur är Rättskälleläran utformad?

Rättskälleläran är läran om vilka rättskällor som ska beaktas för att komma fram till vad som utgör gällande rätt. Vad som utgör rättskällor är lagtext, förarbeten, domstolarnas praxis och doktrin. Högst upp i hierarkin över rättskällor kommer lagar och författningar, det är alltså dessa som i första hand ska beaktas.

Vad menas med förarbeten och hur används dessa i en domstol?

# Förarbeten: I arbetet med att ta fram en ny lag (eller att ändra en. befintlig) görs utredningar i olika omgångar. Dessa utredningar kallas för förarbeten (eller ibland lagmotiv), och innehåller ofta mycket information om hur lagen är tänkt att tolkas och användas.

Vad är förarbeten inom juridik?

Med förarbeten menar man de utredningar, propositioner och utskottsbetänkanden som föregår en ny lag. I förarbetena ges bakgrund till lagens tillkomst och en utförlig beskrivning av intentionerna till hur den nya lagen skall tolkas och tillämpas.

Är förarbeten rättskälla?

Förarbetenas rättskällestatus är en omdiskuterad fråga i den juridiska metodläran. I själva verket är förarbetena den enda rättskälla som öppet eller indirekt blir föremål för kritik, ibland så skarp att man tycks ifrågasätta om förarbetena alls skall ses som en rättskälla.

När används extensiv tolkning?

En extensiv tolkning innebär att man konstaterar att regeln är tillämplig på ett visst ”kärnområde”, men att man tillämpar regeln även på frågor som inte direkt faller inom detta område.