:

Hur applicera glidvalla?

Innehållsförteckning:

 1. Hur applicera glidvalla?
 2. Hur sätter man på fästvalla?
 3. Hur Valla vid?
 4. Hur fungerar fästvalla?
 5. Hur många lager valla Vasaloppet?
 6. Hur ska man valla med klister?
 7. Kan man valla på tejp?
 8. Vad behöver man för valla?
 9. När ska man använda klister?

Hur applicera glidvalla?

Ett mer resurssnålt sätt att valla är att gnugga på glidvallan direkt på belaget (som när du använder en krita) och sedan värma in det med ett vallajärn. Till sist lägger du vallajärnet mot belaget och smälter ut vallan jämt över hela skidan.

Hur sätter man på fästvalla?

Burkvallning

 1. Dra med ett slippapper (P100) på skidans fästzon så att ytan blir uppruggad. Detta gör att vallan fäster bätter I belaget.
 2. Använd SKIGO Base eller SKIGO Blå i botten. ...
 3. Värm in med ett väl rengjort vallajärn.
 4. Lägg på fästvalla för dagens före. ...
 5. Lägg 4-6 tunna och jämna lager på skidans fästzon.

Hur Valla vid?

Att valla med klister Börja med att ta reda på hur lång din "klisterzon" är. Om du har köpt dina skidor hos en kunnig återförsäljare bör du ha två streck som markerar fästzonen fram och två bak. När du vallar med klister ska du valla mellan de innersta strecken så att fästzonen blir kortare.

Hur fungerar fästvalla?

Vid längdskidåkning med fristil vallas hela skidan enbart med glidvalla. Vid klassisk stil använder man även fästvalla under mitten av skidan. Bra fäste får man om vallan är så mjuk att snökristallerna kan tränga in i vallan under den tiondels sekund då skidan pressas mot snön när man skjuter ifrån.

Hur många lager valla Vasaloppet?

Är din skida helt ny eller nyslipad är det bra om du ”mättar belaget”, dvs värmer in flera lager (gärna 4-5 lager) paraffin i skidan så att den blir snabbare. Variera mellan mjukt (varmt paraffin) och hårt paraffin (kallt) och avsluta allltid med två lager kallt paraffin.

Hur ska man valla med klister?

Klistervallning

 1. Ett tips är att helst läggaklister inomhus i värmen.
 2. Rugga upp fästzonen. ...
 3. Lägg först ett väldigt tunt lager hårt klister i botten, till exempel Blått eller Violett klister. ...
 4. Nu kan du lägga klistret som passar för dagens före. ...
 5. Var inte rädd att lägga på.

Kan man valla på tejp?

Fästvallatejp för nybörjaren eller motionären som vill ha en riktigt snabb och enkel lösning för fästvalla. Tejpen fungerar bra i minusföre (+5/-20°C), något mindre bra i plusföre. Lägg på tejpen i hela fästzonen för bra grepp.

Vad behöver man för valla?

Hur kallt det är ute har en avgörande betydelse för vilken valla du ska lägga på. Tänk på att det ofta är olika temperatur i snön och luften. Alla vallamärken har i stort sett samma färgkodsystem och det gäller både för glid-, fäste-, klister- och burkvallor.

När ska man använda klister?

Tänk på att klister används i gammal snö, som är isig och hård, och ned till 4–5 minusgrader. Kallare än så och man tar grundvax. Det är bara att följa dagstemperaturen för översta klistret. – Vid nysnö eller vanligt vinterföre, när det är fritt från grova iskristaller, väljer man vanlig burkvalla.