:

Hur stor Spräckkil?

Innehållsförteckning:

  1. Hur stor Spräckkil?
  2. Hur klyver man en sten?
  3. Hur mycket kan man spränga med Snigeldynamit?
  4. Hur djupt kan man spräcka berg?
  5. Hur många Spräckkilar behöver man?
  6. Hur djupt måste man borra Snigeldynamit?
  7. Hur gör man hål i en sten?
  8. Hur delar man marksten?
  9. Hur mycket Snigeldynamit går det åt?

Hur stor Spräckkil?

Erfarenhet av den specifika stenen och storleken bestämmer det optimala mellanrummet mellan spräckkilarna. Typiska avstånd för 18mm kilar är 10 – 15 cm, 20 & 22 mm kilar 15 – 20 cm och 24 mm kilar 20 – 30 cm. Med tätare placerade spräckkilar fås större kraft samt bättre kontroll över sprickans riktning.

Hur klyver man en sten?

Du kan dela den på mitten, i flera bitar eller spräcka den i småbitar. Använd en spritpenna för att markera ut var du ska borra hålen. För att dela stenen på mitten borrar du alla hål i linje och för att dela den i småbitar borrar du hålen utspridda. Markera ut hålen med ungefär 150 mm mellanrum.

Hur mycket kan man spränga med Snigeldynamit?

Snigeldynamit är en kalkbaserad produkt som blandas med vatten och expanderar långsamt när blandningen hårdnar. Vid expansionen uppstår ett tryck som överstiger 80 MPa (8000 ton/m²). Det innebär att granit, vars spräckhållfasthet ligger mellan 6–16 MPa, lätt kan spräckas.

Hur djupt kan man spräcka berg?

Borra hål i berget eller i den stora stenen Gör hålen minst 3,5 cm i diameter. Helst större eftersom sprängkraften blir större ju större hålet är. avståndet mellan hålet ska vara mer c:a 35 – 40 cm mellan hålen. borrhålen ska vara så djupa som möjligt men minst 3 decimeter.

Hur många Spräckkilar behöver man?

Fem spräckkilar på 20 mm Som sagt var valde vi spräckkilar på 20 mm, och där är rekommendationen enligt leverantören att ha 15-20 cm mellan kilarna när de sätts på rad. Med fem kilar betyder det att vi skulle kunna dela en sten på strax över en meter, vilket är mer än nog.

Hur djupt måste man borra Snigeldynamit?

När man borrar i sten ska borrhålen ha en diameter på 30–40 mm. Avståndet mellan borrhålen ska vara 10 gånger håldiametern, d.v.s. 300–400 mm. Borrdjupet ska vara minst 300 mm, och bör uppgå till 80 % av objektets tjocklek. Grövre hål ger högre spräckkraft.

Hur gör man hål i en sten?

Om du bara ska borra i mjuk sten så klarar man sig bra med en vanlig slagborrmaskin. Men för hård sten så är det borrhammare som behövs. Och viktigast av allt är att ha en borr för stentypen.

Hur delar man marksten?

När du behöver kapa marksten finns flera verktyg att använda. Det vanligaste alternativet är att använda en rondellkap med sten- eller diamantklinga. Men även en vinkelslip fungerar till mindre kapningar och tunnare stenplattor. Det gäller bara att vara försiktig när du kapar så att du inte råkar skada dig.

Hur mycket Snigeldynamit går det åt?

Det ger största möjliga spräckning. Blandning Blandas med 2,0–2,2 dl vatten/kg Finja Snigeldynamit.