:

Vad menas med exekutiva funktioner?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med exekutiva funktioner?
  2. I vilken ålder är de exekutiva funktionerna fullt utvecklade?
  3. Vad är Inhiberingsförmåga?
  4. Vad är individuella förutsättningar?
  5. Vad är exekutiva färdigheter?
  6. Vad är en kognitiv funktion?
  7. Vad innebär kognitiv inhibering?
  8. Vad är exekutiv funktionsnedsättning?
  9. Vad menas med arbetsminne?
  10. Hur olika livsvillkor kan ha betydelse för en individs hälsa?

Vad menas med exekutiva funktioner?

Exekutiv förmåga, eller handlingsförmåga, handlar om att tänka ut, planera och utföra en handling.

I vilken ålder är de exekutiva funktionerna fullt utvecklade?

I deras studie kunde en generell exekutiv förmåga urskiljas genom faktoranalys på barn i 8-årsåldern. Efter två år resulterade en ny faktoranalys i två distinkta exekutiva förmågor. Dessa var alltså tillräckligt oberoende av varandra vid 10 års ålder för att inte längre utgöra en gemensam förmåga.

Vad är Inhiberingsförmåga?

Generellt sett är en försvarares starkaste egenskap inhiberingsförmågan, det vill säga förmågan att hämma eller avbryta ett beteende.

Vad är individuella förutsättningar?

Elevernas olika individuella förutsättningar kan utvecklas till att bli hinder i lärandet om skolan inte upptäcker och anpassar undervisningen utifrån dem. Matematikängslan, arbetsminne och språkförmåga är exempel på faktorer som kan ha betydelse för matematikutvecklingen.

Vad är exekutiva färdigheter?

Exekutiva färdigheter är väsentliga för att hantera utmaningar och uppnå målsättningar. Med hjälp av dem kan vi välja vilka uppgifter vi prioriterar, planera hur vi använder vår tid och hur uppgiften ska utföras och styra vår uppmärksamhet till det som är väsentligt.

Vad är en kognitiv funktion?

Kognition handlar om hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information. Det är med hjälp av kognitiva förmågor som vi planerar och organiserar vårt arbete på kort och lång sikt, utvärderar resultat, löser problem och fattar beslut.

Vad innebär kognitiv inhibering?

Efter arbetsminne utvecklas inhibering (“blockering”), vilket är förmågan att ignorera distraktioner och att till exempel kunna hindra sig själv från att göra ett för snabbt (och kanske felaktigt) val.

Vad är exekutiv funktionsnedsättning?

Exekutiva funktioner Det är vad vi kallar ”att tänka efter”. Nedsättningar i exekutiva funktioner ingår i flera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som exempelvis adhd och autism, men förekommer även i många andra tillstånd som posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, utmattningssyndrom och förvärvade hjärnskador.

Vad menas med arbetsminne?

Arbetsminne eller korttidsminne Arbetsminnet är det som vi använder när vi ska hålla en information i huvudet en kort stund, samtidigt som vi ska bearbeta informationen.

Hur olika livsvillkor kan ha betydelse för en individs hälsa?

För att uppnå en god och jämlik hälsa krävs att människor har jämlika livsvillkor. ... Ojämlikhet i hälsa skapas av att olika grupper i samhället, till exempel kvinnor och män eller olika socioekonomiska grupper, har systematiskt olika livsvillkor, levnadsförhållanden och levnadsvanor.