:

Vad används traktorn till?

Innehållsförteckning:

  1. Vad används traktorn till?
  2. Hur har traktorn utvecklats?
  3. Hur stark är en traktor?
  4. Hur många växlar har en traktor?
  5. Kan driva traktor?
  6. Vad gör en plog?
  7. Varför uppfanns traktorn?
  8. Vem kom på traktor?
  9. Hur många hästkrafter har en traktor?

Vad används traktorn till?

Den drar jordbrukets redskap och maskiner, lyfter tunga saker och skottar snö mm. Det finns många traktormärken och modeller, alla utformade för att passa för olika arbetsuppgifter. En traktor ska kunna köra sakta för till exempel plantering av jordgubbsplantor, och fort, vid till exmepel en transport av spannmål.

Hur har traktorn utvecklats?

Men under första världskriget stängdes importvägen för traktorer från USA och i Sverige utvecklades en egen typ av motorplogar. De hade plogkroppar som kunde lyftas individuellt och en motor som kunde frikopplas. ... Den första traktorn som en större bredd av lantbrukare hade råd att köpa.

Hur stark är en traktor?

Hur stark traktor man behöver beror till stor del på vad man ska använda den till. Om traktorn ska dra tungt, lyfta tungt eller om den behöver kunna ta sig fram i svår terräng är det i regel bättre att välja en mer kraftig modell med ordentlig motor, annars finns det stor risk att den inte orkar med.

Hur många växlar har en traktor?

Det ger 24 växlar fram och back. I monitorn kan föraren även välja hur snabbt traktorn ska växla mellan fram och back och transmissionen har även den finessen att trampas bromsen i botten stannar traktorn.

Kan driva traktor?

Vart tar energin vägen? Av en liter diesel är det bara en femtedel som verkligen används till att driva traktorn framåt och för att utföra arbetet. Resten försvinner till största del i form av värme i avgaser och kylvatten och en liten del används för att driva hydraulpumpar, AC, kylfläkt, kompressor och generator.

Vad gör en plog?

plog, redskap för vändning och luckring av åkermarkens ytskikt, för myllning av förna och gödsel samt för kontroll av ogräs och växtparasiter (jämför plöjning). Plogen har under historisk tid varit det viktigaste jordbearbetningsredskapet och en symbol för materiell och andlig odling.

Varför uppfanns traktorn?

Traktorer infördes först på större lantegendomar, och i takt med att småjordbruk slogs samman till större enheter. Den avgörande drivkraften var att konkurrensen från de stigande industrilönerna höjde kostnaden på arbetskraft i jordbruket.

Vem kom på traktor?

Benjamin Holt Charles Dinsmoor Tractor/Inventors

Hur många hästkrafter har en traktor?

En modern traktormotor har en effekt vid nominellt varvtal och när varvtalet sjunker stiger effekten. I vidstående faktaruta anges effekten vid nominellt varvtal till 100 kW (136 hk) medan maxeffekten 106 kW (144 hk) erhålls när varvtalet sjunker till 1 050 rpm.