:

Vad kan man göra med rosmarin?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kan man göra med rosmarin?
 2. När ska man torka oregano?
 3. Vad kan man göra med färsk oregano?
 4. Vad kan man använda timjan till?
 5. Vad använder man Citrontimjan till?
 6. Hur får man rosmarin att överleva?
 7. Hur ska man sköta en rosmarin?

Vad kan man göra med rosmarin?

När kvistarna fått gona sig i ugnsvärmen tillsammans med god olja och lite salt så mildras smaken och blir behagligt aromatisk. Rosmarin, aromatisk och lite barrig, skogig i smaken. Passar utmärkt med sötman i ugnsrostade rotsaker. Är alldeles ljuvlig ihop med honung och salt ost som feta.

När ska man torka oregano?

Skörda och torka örter kan du göra från juni till sen höst. Klipp gärna örterna på förmiddagen när daggen torkat upp – då är de fortfarande saftspända och innehåller höga halter av doft- och smakämnen vilket är de bästa förutsättningarna när man ska torka kryddor.

Vad kan man göra med färsk oregano?

Färsk oregano kan man använda i alla recept där torkad oregano brukar användas. Hacka bladen och tillsätt i tomatsåsen till pasta eller lasagne. Eller hacka den och blanda ner i en färs på antingen baljväxter eller kött. De kan också användas som smaksättare till kokta morötter i kombination med citronsaft.

Vad kan man använda timjan till?

Bladen är små, ovala och spetsiga och kan användas både torkade, färska och frysta. Timjan passar bra till ugnsrostade rotfrukter, kyckling och lamm samt till ärt-, tomat- och fisksoppa.

Vad använder man Citrontimjan till?

fisk och som smaksättning på stekt potatis och ugnsstekta rotfrukter. Citrussmaken är lite jordig och gör sig därför också bra i dressingar och marinader. Man kan plocka stjälkarna direkt från plantan och ha bladen kvar, och sedan kan hela stjälken tillsättas i gryträtter av olika slag.

Hur får man rosmarin att överleva?

Vattna regelbundet – Örter ska vattnas regelbundet, men ge dem inte för mycket vatten. För att till rätt mängd, ställ örterna i diskhon och låt dem sippa vatten i cirka 15 minuter. Undvik att chocka dem med kallvatten, håll vattnet ljummet.

Hur ska man sköta en rosmarin?

Rosmarin - en favorit i matlagningen

 1. Planteras ljust, i sol eller halvskugga.
 2. Planteras i Blomsterlandets medelhavsjord.
 3. Vill stå på skyddad plats i väldränerad jord.
 4. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna.