:

Vad kan tillverkas av soja?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kan tillverkas av soja?
 2. Vilken sorts soja?
 3. Vad gör soja svart?
 4. Vad har man soja till?
 5. Vad är skillnaden på soja?
 6. Vilken soja är Saltast?
 7. Vilken soja till kinamat?
 8. Är soja nyttigt?
 9. Vilken soja ska man välja?
 10. Vad ska man ha för soja till sushi?
 11. Vad är en japansk sojasås?
 12. Har soja odlats i Asien?
 13. Vad är soja grödor?

Vad kan tillverkas av soja?

Ingredienser Naturligt bryggd sojasås består av endast fyra basingredienser: sojabönor, vete, salt och vatten. Dessa enkla ingredienser måste väljas mycket omsorgsfullt. Sojabönorna blötläggs först i vatten under en längre tid och ångkokas sedan vid hög temperatur.

Vilken sorts soja?

Det finns både ljusa och mörka kinesiska sojasåser. De mörka är kraftigare i smaken och ger kraftigare färg, och de ljusa är mer åt det japanska hållet, men saltare och mindre söta.

Vad gör soja svart?

Den finns i en ljus och en mörk variant. Den ljusa kinesiska sojan har en mer tunnflytande konsistens och är lite salt i smaken. Den mörka kinesiska sojasåsen är däremot lite mer trögflytande och luktar malt. Orsaken till detta är att det för färgens och konsistensen skull blandats i socker eller sockerkulör.

Vad har man soja till?

Huvuddelen av den soja som produceras används till djurfoder vid produktion av kött, mjölk och ägg samt vid odling av fisk. Ur sojabönan utvinns även sojaolja, en av världens viktigaste vegetabiliska oljor.

Vad är skillnaden på soja?

Skilj på soja och soja Den långa tillagningsprocessen är vad som skiljer den mer lättflytande japanska sojasåsen från den något mer viskösa kinesiska sojasåsen. Kinesisk soja är mörkare i färgen och har också vanligtvis en högre salthalt.

Vilken soja är Saltast?

Kinesisk soja är saltare och tjockare i konsistensen än japansk soja.

Vilken soja till kinamat?

Kinesisk sojasås Den kinesiska sojasåsen har must och sälta och den färgsätter maten markant. Den har lite tjockare konsistens än japansk soja och används bland annat i såser, grytor eller som bordskrydda.

Är soja nyttigt?

Soja som proteinkälla Det finns idag inget vetenskapligt belägg för att soja är hälsoskadligt. Soja är ett av världens mest studerade livsmedel och huvudparten av alla studier visar att soja är en bra proteinkälla som förebygger olika cancerformer.

Vilken soja ska man välja?

Japansk sojasås Den japanska sojan är betydligt ljusare. Den har ungefär samma sälta som den kinesiska men har en mindre dominant smak. Japansk soja används bland annat till sushi, marinader och soppa.

Vad ska man ha för soja till sushi?

Gillar du också fisk och skaldjur? Då måste naturligt bryggd Sushi & Sashimi sojasås vara med i din nästa meny. Denna särskilda specialitet är lite mildare än originalet Kikkoman Naturligt bryggd sojasås och passar perfekt till rätter med rå fisk.

Vad är en japansk sojasås?

 • Japansk sojasås såsom Kikkoman naturligt bryggd sojasås har en transparent, djupt rödbrun färg och luktar angenämt kryddigt – den påminner om en vinbouquet. Smaken är riklig, fyllig, aromatisk och harmonisk.

Har soja odlats i Asien?

 • Den har odlats i tusentals år i Asien och ger mer protein per hektar än andra stora grödor. Soja produceras till allra största delen i sex länder: Brasilien, USA, Argentina, Kina, Indien och Paraguay. Men odlingen ökar nu i södra och östra Europa.

Vad är soja grödor?

 • Soja är en av världens största och viktigaste grödor för produktion av vegetabiliskt protein och olja. Den har odlats i tusentals år i Asien och ger mer protein per hektar än andra stora grödor. Soja produceras till allra största delen i sex länder: Brasilien, USA, Argentina, Kina, Indien och Paraguay.