:

Var sätta komma?

Innehållsförteckning:

  1. Var sätta komma?
  2. Kan man skriva komma före och?
  3. Var sätter man kommatecken?
  4. Hur många komma kan man ha i en mening?
  5. Vad innebär kommatering?
  6. Varför komma efter hej?

Var sätta komma?

Sätt komma 1) mellan huvudsatser som samordnas av ord som och, men, eller, utan. Exempel: Ordföranden ville godkänna förslaget, men de flesta i gruppen var emot det. 2) runt icke-nödvändiga som-satser och andra parentetiska inskott. Exempel: Herrgården, som låg vid stranden av en insjö, var ett populärt utflyktsmål.

Kan man skriva komma före och?

Det är till och med önskvärt att sätta ut komma mellan huvudsatser i en mening om det finns ett bindeord utsatt, till exempel och. Att man inte får sätta komma före och är alltså en regel med modifikation, Men, om meningen är kort behövs inget komma alls, utan det är tydligheten som avgör.

Var sätter man kommatecken?

Ett vanligt skrivsätt är att kommatecken sätts ut före ord som men, fast och vilket. Exempel: ”Jag har varit sjuk, men nu känner jag mig bättre”. Vid uppräkningar förstärks tydligheten med kommatecken, till exempel: ”Hallon, smultron, blåbär och jordgubbar har vi plockat idag”.

Hur många komma kan man ha i en mening?

Ja: Två kommatecken per mening är helt okej, men det är fel att placera två kommatecken direkt efter varandra. Om du istället skriver bisatser som fogas ihop med bindeord (och, eller, men …) kommaterar du inte: Det är utmanande att skriva om konjunktioner och att skriva om kommatecken.

Vad innebär kommatering?

Kommatering kan syfta på: Grammatisk kommatering – en metod för att sätta ut kommatecken i en mening (i svenska äldre användning) Tydlighetskommatering – det sätt på vilket Språkrådet och andra vägledande instanser rekommenderar att kommatecken ska användas i svenska (i svenska nyare användning)

Varför komma efter hej?

Hej Anna är det vanligaste skrivsättet. De som tycker att det ska vara ett kommatecken i den här frasen tänker förmodligen på att hej är en interjektion (ett utropsord) och efter sådana brukar vi ju sätta ut ett kommatecken. ... Kommatecken indikerar ju paus, och någon sådan vill man inte ha i en fras som Hej Anna!