:

Vad kan man göra med hasselnötter?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man göra med hasselnötter?
  2. När ska man plocka hasselnötter?
  3. Vilka djur äter hasselnötter?
  4. Kan man äta hasselnötter från träd?
  5. När ska man plocka valnötter?
  6. Vad äter ekorrar för nötter?

Vad kan man göra med hasselnötter?

Tomma nötskal flyter, medan de fina nötterna sjunker till botten. Typisk syssla som barnen älskar att hjälpa till med – slänga ner nötter i vattenbad och plocka bort dem som flyter. Sedan får nötterna torka på tidningspapper. Allra helst på ett mörkt och svalt ställe.

När ska man plocka hasselnötter?

De är mogna att plockas precis när de självmant faller till marken - och där får de inte ligga speciellt länge. Den som som vill ha en hasselnöt får snabba sig i tävlingen mot ekorrar, möss, nötskrikor och andra djur.

Vilka djur äter hasselnötter?

Hasselnötter är mycket uppskattad föda för många olika sorters gnagare som ekorrar och möss. Även fåglar som nötkråkor, nötväckor och nötskrikor äter gärna hasselnötter.

Kan man äta hasselnötter från träd?

Hasselnötterna skördas när de ramlar ner från trädet. Det går bra att äta dem omogna då de fortfarande har en grön färg. Oftast inträffar skörde tiden mellan september och oktober. När de är mogna ska den gröna färgen ha övergått till brunt.

När ska man plocka valnötter?

Det är dags att skörda valnötterna när det gröna ytterskalet börjar spricka upp. Kråkfåglar älskar valnötter, så se till att hinna före. Man kan slå ner mogna nötter från trädet med ett kvastskaft.

Vad äter ekorrar för nötter?

Hasselnötter, frön från grankottar och frön från tallkottar i nu nämnd ordning är den föda ekorrarna föredrar. Den äter även knopparna på barrträdens årsskott. Under senhösten fram till vårvintern kan man i granskogar finna flera hundratals granskott ligga på marken under träden.