:

Varför krossar man vitlök?

Innehållsförteckning:

 1. Varför krossar man vitlök?
 2. Vilken vitlökspress är bäst?
 3. Hur diskar man en vitlökspress?
 4. Varför ska man inte pressa vitlök?
 5. Varför skiva vitlök?
 6. Hur riva vitlök?
 7. Varför ska man inte riva vitlök?
 8. Hur delar man en vitlök?
 9. Kan man riva vitlök?
 10. När ska man ha i vitlök?

Varför krossar man vitlök?

– När man använder en vitlökspress frigörs svavelämnen som gör att en skarp och bitter smak träder fram. De döljer dessutom de finare aromerna och sötman.

Vilken vitlökspress är bäst?

WMF Profi Plus Vitlökspress har testats av det svenska veckomagasinet Icakuriren i ett stort test av vitlökspressar. Experterna blev väldigt imponerade av den här modellen och utsåg den i slutändan till testvinnare. Icakuriren skriver att modellen är lätt att pressa ihop, vilket gör den enkel att använda.

Hur diskar man en vitlökspress?

Vitlökspress. När det gäller en vitlökspress är det viktiga att vattnet och maskindiskmedlet kan skölja igenom de små hålen. Lättast är att placera vitlökspressen i besticklådan, med en ”arm” i olika fack. Det gör att när vattnet spolar och besticken åker ihop, så hålls pressen isär och vitlöken kan sköljas bort.

Varför ska man inte pressa vitlök?

– När man använder en vitlökspress frigörs svavelämnen som gör att en skarp och bitter smak träder fram. De döljer dessutom de finare aromerna och sötman. Beroende på vad som står på menyn, väljer jag istället att hacka, finriva, mortla eller skiva vitlöken, berättar Niclas Rapp.

Varför skiva vitlök?

Det beror på vilken smak man vill ha ut av vitlöken. Om man finhackar klyftorna blir de mildare, om man pressar dem blir de lite skarpare vilket kan passa exempelvis i grytor. ... Att riva vitlöken passar också bra till det mesta, det är smidigt och man får ut mycket smak av klyftan.

Hur riva vitlök?

vitlök

 1. Hackad (med kniv) – Det absolut vanligaste sättet att förbereda vitlök är att hacka eller skiva den med kniv. ...
 2. Pressad – Vitlökspressen är väldigt populär i svenska hem men i ett riktigt restaurangkök är pressen ofta bannlyst.

Varför ska man inte riva vitlök?

– När man använder en vitlökspress frigörs svavelämnen som gör att en skarp och bitter smak träder fram. De döljer dessutom de finare aromerna och sötman. Beroende på vad som står på menyn, väljer jag istället att hacka, finriva, mortla eller skiva vitlöken, berättar Niclas Rapp.

Hur delar man en vitlök?

Vitlöken som du köper i mataffärer kan innehålla sjukdomar och bör därför inte användas till odling. Precis som när du ska använda vitlök till matlagningen så delar du den i klyftor, fast utan att skala dem. Det är de enskilda klyftorna som du planterar och du sätter dem en och en.

Kan man riva vitlök?

Att riva vitlöken passar också bra till det mesta, det är smidigt och man får ut mycket smak av klyftan. Om man bara vill ha lite smak av vitlöken i exempelvis en pastasås eller i en svamprätt kan man steka en hel klyfta tillsammans med svampen eller den lök som man ingår i såsreceptet. Sedan kan man kasta vitlöken.

När ska man ha i vitlök?

Skörda vitlök Det är viktigt att skörda vitlöken i tid. När det är beror på sort - om det är en tidig eller sen vitlök. Men från cirka 10 juli kan du vara förberedd.