:

Hur kan man äta selleri?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan man äta selleri?
  2. Vilken del av selleri äter man?
  3. Hur ska man förvara selleri?
  4. Vad är det för smak på selleri?
  5. Måste man skala selleri?
  6. Kan man mixa selleri?
  7. Vilken selleri är nyttigast?
  8. Vad kan man göra med selleri?
  9. Hur förbereder man selleri?
  10. Hur länge håller selleri i kylen?

Hur kan man äta selleri?

Bladen använder jag i sallader eller så finhackar jag dem och strör över färdig gryta eller soppa. Stjälken har många användningsområden. Allt från att i hackad form ingå i soppor och grytor till att hamna i nyttiga smoothies eller helt enkelt ätas rå med färskost nu när det är mellotider.

Vilken del av selleri äter man?

Av selleri används roten (rotselleri), stjälken och fröna. Rotselleri och selleristjälkar används råa i sallader. Roten används också som kokt grönsak, i såser och soppor.

Hur ska man förvara selleri?

Förvara blekselleri i plastpåse i kylen. Slå in den i papper och ställ i vatten om den slokar. Tillagad blekselleri går bra att frysa.

Vad är det för smak på selleri?

Smak: Stjälkarna är fasta, krispiga och saftiga. Smaken är speciell, en beska som inte är omtyckt av alla, sällan omtycket av barn. Selleri innehåller en hel del glutaminsyra vilket gör den till en god smakförstärkare. Läs mer > Umami.

Måste man skala selleri?

Skär man av fibrerna upplevs sellerin som mjällare. Stek i långa längder och skär upp den efter stekning eller kokning. Då behålls smakerna bättre. Skala selleri med potatisskalare för att få bort trådigheten.

Kan man mixa selleri?

Plocka bort bladen om du inte vill att juicen ska vara så besk. Kör i en juicemaskin eller mixa med en stavmixer. Har du mixat så sila vätskan för att få bort fibrerna. Spara det du silat bort och använd det när du lagar mat.

Vilken selleri är nyttigast?

Blekselleri eller stjälkselleri är en riktig supergrönsak, för den är packad av näringsämnen som gynnar kroppens funktioner. Selleri innehåller näringsämnen som vitamin K, magnesium, natrium och kalium. Vitamin K är jätteviktig för uppbyggnaden av ben i kroppen men även för hjärtat.

Vad kan man göra med selleri?

Hur tillagar man selleri? Selleristjälkarna kan man skära i kortare delar och använda som dippstavar till exempelvis ädeloströra med valnötter. De kan också skäras i tunna skivor och blandas i sallad, gärna med äpplen eller morötter. Varma passar de bra i en soppa, sås eller som sellerigryta.

Hur förbereder man selleri?

Förbereda selleri Skölj sellerin och skär bort den nedersta, grova delen och den översta, torra änden. Skär av och spara bladen och låt dem bli härligt beska inslag i en sallad. Selleri till grytan får gärna vara finhackad. Då slipper du fibertrådar i maten och sellerin kan smälta in i vätskan ungefär som hackad lök.

Hur länge håller selleri i kylen?

Hållbarhet. Seller klarar sig ett par veckor i kylskåp, och ska då helst ligga i plastpåse.