:

Hur gör man pellets?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man pellets?
  2. Hur länge ska Stallpellets svälla?
  3. Hur fungerar Halmpellets?
  4. Hur mycket Spånpellets går åt?
  5. Vad är pellets gjort av?
  6. Hur funkar Stallpellets?
  7. Vad är Spånpellets?
  8. Vad är Stallpellets?
  9. Hur gör man med Halmpellets?
  10. Hur mycket Stallpellets?

Hur gör man pellets?

Pellets tillverkas av restprodukter från snickeri- och skogsindustrin. Den råvara man använder måste vara torr, är inte såg- eller kutterspånet torrt så måste det torkas först. Råvaran mals i en kvarn och matas sedan in i pressen som består av en matris.

Hur länge ska Stallpellets svälla?

Jag häller då upp en säck i en skottkärra eller dyl och häller sedan på 10l vatten/säck, låter det svälla i ca 10-15min (stallpelletsen som ska vara lite mindre hårdpressad går det nog lite fortare med). När pelletsen har svällt så blir det som fint sågsprån som man tippar ut i boxen.

Hur fungerar Halmpellets?

De utspridda halmpelletsen expanderar efterhand som det suger upp urin och annan fukt och bildar därefter en mjuk bädd. Om stallmiljö är torr och/eller ni önskar att processen ska gå snabbare kan man vattna bädden något. Därefter ska den dagliga mängden halmpellets som tillförs motsvara den som mockas ur boxen.

Hur mycket Spånpellets går åt?

Ca 8-10 liter vatten rekommenderas per säck. Den största åtgången i material och tid blir alltså vid iordningställandet av boxen. Därefter fyller du på med pellets efter behov och då väljer du själv om du behöver tillsätta vatten. En säck spånpellets i veckan motsvarar ungefär en spånbal i veckan.

Vad är pellets gjort av?

Pellets består av biprodukter från sågverk, såsom sågspån som komprimeras till små stavar av träfiber med högt energiinnehåll. Pellets har ca 3 gånger energi mer än vanlig ved. Sverige står i framkant vad gäller satsningar på förnybara energikällor, även kallad bioenergi.

Hur funkar Stallpellets?

SCAs Stallpellets är finmalt sågspån med hög uppsugningsförmåga. För att minimera frakt- och lagringskostnader har spånet pressats samman till torr pellets. Fukten tillsätter du sedan lokalt i form av vatten. På så sätt styr du också själv fukthalten på underlaget.

Vad är Spånpellets?

En fördel med spånpellets är att materialet är sammanpressat, vilket gör att det tar mindre plats vid frakt och lagring. När man strör tillsätts vatten och då sväller pelletsen upp och ramlar isär. I samband med studien testade studenterna även hur mycket vatten varje material kunde suga upp.

Vad är Stallpellets?

Svar. SCA Stallpellets är mjukpressat sågspån (kutter) med särskild mix av gran och tall för att ge bästa uppsugningsförmåga, snabbt falla isär till finfördelat spån och ge en ljus och fräsch stallmiljö.

Hur gör man med Halmpellets?

Fördela Stallpelletsen i boxen/spiltan med t ex en grep. Det kan se lite ut, men kommer bli desto mer efter att man vattnat. Vattna direkt på pelletsen i boxen. Vattna helst med varmvatten för då löser pelletsen upp sig fortare, men kallt vatten fungerar också.

Hur mycket Stallpellets?

Du kan fylla på vattnad eller torr Stallpellets – på så vis styr du bäddens fukthalt. Normal åtgång är 1-2 säckar per vecka beroende på hur stor box, hur renlig häst och hur mycket den vistas inne.