:

Hur fungerar en Kapson?

Innehållsförteckning:

 1. Hur fungerar en Kapson?
 2. Hur ska en Kapson sitta?
 3. Hur länge ska man Longera?
 4. Hur används Longerdelta?
 5. Vad behöver man för att Longera?
 6. Hur fäster man en Longerlina på bästa sätt?
 7. Hur man Tömkör?
 8. Hur långa tömmar vid Tömkörning?
 9. Vad är Longerdelta?

Hur fungerar en Kapson?

Det allra bästa och mest skonsamma för hästen är att skaffa en så kallad kapson – i synnerhet om man hanterar en ung häst som man inte vill göra hård i munnen. En kapson ser ut som ett vanligt träns, men nosgrimman har ringar att fästa linan i. På så sätt riskerar man aldrig att göra illa hästen i munnen.

Hur ska en Kapson sitta?

Kapsonen skall kunna lyftas 1-2 cm från nosryggen. Den får inte sitta för hårt. Kapsonen behöver inte följa nosryggens form. Den skall ligga an på nosryggens "hörn" och får inte vara trängre än att ett finger kan föras in mellan kind och kapson.

Hur länge ska man Longera?

Så de longeras inte aktivt mer än max 20 minuter, säger Karin. En äldre häst kan däremot jobbas i 35-40 minuter om det görs korrekt. Här gäller det att lära sig se på hästen hur mycket den orkar, skritta den ofta för återhämtning och hålla koll på andning med mera.

Hur används Longerdelta?

Longerdelta rörligt i nylon svart är ett helt suveränt delta med rörlig infästning som gör att det snurrar med så longerlinan inte behöver bli snurrad. Deltat fästes i bettringen vid longering och när du leder din häst.

Vad behöver man för att Longera?

Tips på utrustning vid longering

 • Skydd på alla fyra benen.
 • Sadel eller longergjord.
 • Däckelunderlägg.
 • Eventuellt svanskappa.
 • Träns eller kapson.
 • Longerlina.
 • Hjälptygel (se nedan)

Hur fäster man en Longerlina på bästa sätt?

Då du longerar hästen ska du ha en 15 m lång longeringslina som du fäster endera genom ena bettringen över nacken på hästen och hakar fast i andra bettringen eller trär genom ena bettringen, under hakan på hästen och fäster i andra bettringen.

Hur man Tömkör?

Lättast att börja tömköra är att följa spåret, då vet både du och hästen var ni är på väg. När detta går bra kan du flytta dig och tömköra på en stor volt. Försök att tänka på tömmarna som inner respektive yttertygel och pisken och rösten som dina skänklar (framåtdrivande hjälper).

Hur långa tömmar vid Tömkörning?

Anders tycker att det är viktigt att ha rätt typ av tömmar, de ska vara av läder och runt sju meter långa. Sedan gäller det att inte ha för tunga tömmar, då man kan störa hästen i munnen utan att mena det.

Vad är Longerdelta?

Ett perfekt redskap för dem som behöver longera innan ridning . Horze longeringsdelta av nylon är perfekt när du ska longera hästen med tränset på. Lätt att använda av slitstarkt nylon med snabbknäppe för fäste i bettet och D-ring för longeringslinan. Med denna rem slipper man att ta loss linan för att byta varv.