:

Vad är bra med libbsticka?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är bra med libbsticka?
 2. Kan man torka libbsticka?
 3. Är libbsticka perenn?
 4. När skördar man libbsticka?
 5. Vad kan man använda istället för libbsticka?
 6. Hur luktar libbsticka?
 7. Kan man äta libbsticka?
 8. Hur hög blir libbsticka?
 9. Var kan jag köpa libbsticka?
 10. Hur skördar man libbsticka?

Vad är bra med libbsticka?

Libbsticka används primärt som en ingrediens och smaksättare i soppor, såser och gärna till fisk. Det är de färska bladen som ska användas i soppor, och det räcker med tämligen få blad för att ge en betydande effekt på soppans smak.

Kan man torka libbsticka?

Det går utmärkt att torka libbsticka. Häng bara upp kvistar av libbsticka så fort de är tillräckligt stora på våren (den kommer upp på nytt). Av den torkade libbstickan kan du sedan mixa ett pulver som kan användas istället för buljongtärningar.

Är libbsticka perenn?

Storvuxen perenn som är utmärkt för smaksättning. Storvuxen perenn som har ett aromatiskt bladverk som kan användas i matlagning. Trivs i sol eller halvskugga i väldränerad, lätt fuktig jord.

När skördar man libbsticka?

Mycket lättodlad, kräver inte mycket skötsel. Plocka några blad allt eftersom plantan växer eller de torra fröerna på sensommaren. Bladen kan med fördel frysas som de är, vid torkning förloras en del smak. Den går även att odla libbsticka som kryddväxt i kruka på fönsterbänken.

Vad kan man använda istället för libbsticka?

 • Libbsticka är en flerårig flockblommig växt som kan bli 1-3 meter hög. Blommarna är gulgröna och sitter i dilliknande blomflockar. ...
 • Odling: Det finns färdiga plantor att köpa. ...
 • Alternativ: Färsk seller och sellerifrön.
 • Säsong: Sommarhalvåret av egen skörd. ...
 • Förvaring: Färsk i trädgårdslandet.

Hur luktar libbsticka?

Att libbsticka verkligen har en bedövande doft vittnar berättelser om vandrare som i forma tider brukade stoppa ner några blad i skorna som fotdeodorant. Lukten påminner om selleri, så till den grad att libbsticka också brukar kallas céleri batard, oäkta selleri på franska.”

Kan man äta libbsticka?

Tack och lov är dock den mångsidiga libbstickan nu på väg tillbaka! Släng några stjälkar libbsticka i det kokande potatisvattnet och låt örten framhäva potatisens smak, eller använd den som smaksättare i soppor, stuvningar och hemgjort örtsalt.

Hur hög blir libbsticka?

Libbstickan är en flerårig ört och tillhör familjen flockblommiga växter. Den får långa stjälkar med gröna blad som påminner om selleriplantans. Libbsticka trivs i köksträdgården där den helst vill ha halvskugga och gott om vatten – sköter man den ordentligt kan växten bli upp till 1,5 meter hög.

Var kan jag köpa libbsticka?

Libbsticka Ø10,5 cm Grön | Plantagen.

Hur skördar man libbsticka?

Skörda och dela libbsticka

 1. Så här ser libbsticka ut när den vuxit upp en bit på våren. ...
 2. De ser inte så pampiga ut vid den här tiden på året men växer sig större senare på försommaren, innan jag klipper ner dem.
 3. Ett fint knippe libbsticka redo att hängas på tork.