:

Hur använda lecakulor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur använda lecakulor?
  2. Kan man använda planteringsjord till krukväxter?
  3. Måste man ha Innerkruka i kruka?
  4. Kan man plantera direkt i lerkruka?
  5. Hur mycket lecakulor i botten?

Hur använda lecakulor?

Lecakulor som dränering och vattenmagasin Först och främst måste krukan ha ett dräneringshål eller flera i botten, där vatten kan rinna ut. Dessutom är det bra att lägga ett lager med lecakulor i botten som avleder överskottsvatten. Leca fungerar även som ett extra vattenmagasin för rötter under torrare perioder.

Kan man använda planteringsjord till krukväxter?

Planteringsjord är den bästa och vanligaste odlingsjorden för växter i kruka och rabatt. Plantjorden passar för både inom- och utomhusbruk. Jorden är luftig och näringsrik med bra vattenkapacitet.

Måste man ha Innerkruka i kruka?

Beroende på hur gröna fingrar man har kan det vara bra att inte plantera växten direkt i ytterkrukan. Att ha en innerkruka är nämligen en stor hjälp på traven om man inte vet exakt hur mycket vatten växten vill ha när man vattnar – då kan man helt enkelt lyfta upp innerkrukan och låta vattnet rinna ut.

Kan man plantera direkt i lerkruka?

I en lerkruka torkar jorden snabbare. Välj därför kruka efter planta – kräver växten jämn fuktighet ska du välja plastkruka och om växter ska torka upp fort bör den ha lerkruka. Den nya krukan ska vara ungefär två centimeter större än den gamla i diameter.

Hur mycket lecakulor i botten?

Vill man test så blir en bra kombo: 10 leca – 15 perlite/pimpsten – 75 jord för en vanlig jordmix. 15 leca – 30 perlite/pimpsten – 55 jord för tropiska växter. 15 leca – 40 perlite/pimpsten – 45 jord för ormbunkar och andra vattentörstande växter.