:

Hur sätter man fast lister?

Innehållsförteckning:

  1. Hur sätter man fast lister?
  2. Hur tätt ska man spika lister?
  3. Hur länge ska lister ligga inne?
  4. Hur sätter man fast golvsockel?
  5. Hur sätter man fast golvlister på betongvägg?
  6. Hur spika Hålkälslist?
  7. Hur sätter man lister runt fönster?
  8. Hur spikar man dörrfoder?
  9. Hur byter man golvsockel?

Hur sätter man fast lister?

Hur fäster jag listerna bäst? I hus med väggar av trästomme används dyckert för att fästa lister, men det går även bra att använda listskruv. I väggar av stenmaterial måste du istället förborra och plugga för skruv, alternativt montera listerna med sättlim.

Hur tätt ska man spika lister?

Hur tätt ska jag spika och går det att limma? Spika listverk som är bredare än 5 centimeter i båda kanter och med högst 60 centimeter spikavstånd. Det rekommenderas att längden på spiken är tre gånger tjockleken på listen.

Hur länge ska lister ligga inne?

Förvara list inomhus minst ett dygn innan montering, så att den anpassas till rumstemperatur. På så sätt minskar spänningarna i träet, vilket förenklar användningen. Två vanliga stilar på list är slät och allmogeprofil. De ger olika karaktär och kan oftast fås antingen obehandlade eller fabriksmålade.

Hur sätter man fast golvsockel?

Det finns clips som man fäster i överkanten på sockeln och som trycker sockeln på plats mot undersidan av skåpet. De clipsen är garanterat de bästa som finns att sätta fast sockeln med då det blir lätt att ta bort sockeln också till skillnad mot de som använder clips som fäster på benen.

Hur sätter man fast golvlister på betongvägg?

Hur sätter man bäst golvlister om man har betongvägg och gipsvägg? – När man monterar lister på gipsväggar använder man vanligtvis dyckert eller listskruv och på betongväggar borrar man hål och sedan spikpluggar man.

Hur spika Hålkälslist?

Men det går hur bra som helst att förkroppa en vanlig hålkälslist eller en list med enklare profil också. Fäst listen med dyckert så långt ifrån hörnet som du kan för att få lite marginal om du behöver justera in mot väggen lite senare.

Hur sätter man lister runt fönster?

Så här sätter du enklast upp fönsterfoder och dörrfoder:

  1. Börja med sidorstyckena om du ska sätta foder runt en dörr eller ett fönster. ...
  2. Lägg sen en bit list kant i kant och över sidostycket för att markera var ytterhörnet på vinkeln kommer att vara. ...
  3. Gör klart sidofodren först och mät in överstycket sist.

Hur spikar man dörrfoder?

Spika i en dyckert i karmen och en i väggen med ett centrumavstånd på cirka 60 centimeter. Använd en spikdrivare för att få in dyckerten någon millimeter i fodret utan att skada det. I vissa fall är väggar och/eller karm inte helt raka och en springa kan uppstå i fodrets hörn.

Hur byter man golvsockel?

Våra råd då? Här följer några stycken:

  1. Förvara listen inomhus i ett dygn innan användning. ...
  2. Oavsett om du väljer allmogeprofil eller en slät profil på dina lister så bör du fundera över fabriksmålade varianter. ...
  3. Kapa listerna med en geringsåg. ...
  4. Ska du fästa listen i träregel så kan du använda dyckert som spik.