:

När ska man använda rå linolja?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man använda rå linolja?
  2. Varför heter det kokt rå linolja?
  3. Hur länge ska rå linolja torka?
  4. Varför terpentin i linolja?
  5. När började man använda linoljefärg?
  6. Vad är linolja bra till?
  7. Är linolja farligt?
  8. Hur lång tid tar det för linolja att torka?
  9. Vad löser linoljefärg?
  10. Är linolja miljövänligt?

När ska man använda rå linolja?

Rå linolja används oftast i samband med grundmålning utomhus. Den vanligaste linoljan ni kan stöta på ute i handeln är istället den varmpressade linoljan. Vi avråder er från att använda den eftersom varmpressad olja är av sämre kvalitet.

Varför heter det kokt rå linolja?

Kokt linolja kallas även för linoljefernissa. ... Den är mörkare än rå linolja och bildar, till skillnad från rå linolja, ett skikt när den torkar som ger en skyddande yta. Den utvidgar sig också under torktiden och tränger då in i till exempel trä. Kokt linolja har en kortare torktid än rå linolja.

Hur länge ska rå linolja torka?

Stryk färgen outspädd. Vid slutstrykning är det extra viktigt att stryka färgen tunt. Torktid ca 1-3 dygn. För jämnare utflytning kan färgen spädas med ca 5% kokt linolja.

Varför terpentin i linolja?

Kokt linolja kan användas som den är eller förtunnas med terpentin (max 50/50) för kortare torktid och bättre penetreringsförmåga. Oljan kan med fördel värmas till 60-80°C för att torka snabbare och penetrera ytan bättre. Beroende på virkets kvalitet och skick räcker en liter till ca 12-25 m2.

När började man använda linoljefärg?

Oljefärg, oftast baserad på linolja, slog igenom på 1700-talet i städerna. Till en början var man sparsam med den dyra färgen. Ibland målades endast gatufasaden med linoljefärg. Från slutet av 1700-talet blev det den dominerande färgtypen till målning av möbler, snickerier, trätak och så småningom även för träfasader.

Vad är linolja bra till?

Linolja används som impregnering, och som bas för traditionell färgtillverkning samt rostskydd med mera. Oljan används även i matlagning men är inte lika vanlig som rapsolja eller olivolja. Som vegetabilisk olja består linolja huvudsakligen av triglycerider, molekyler där glycerol förestrats med tre fettsyror.

Är linolja farligt?

När linolja torkar ger den ifrån sig ämnen som de flesta tycker luktar gott men om man utsätts för dem i höga doser och under lång tid kan de orsaka hälsoproblem. Detta har konsekvenser för yrkesmålare, vilket i praktiken hindrar att linoljan får den renässans många hoppas.

Hur lång tid tar det för linolja att torka?

En tumregel är; när du tycker att du stryker så tunt du kan, stryk lite tunnare. Måla med outspädd färg. Torktid: 2 dygn. För högre glans kan man tillsätta 5 – 10 % av Ottossons Linoljelack i slutstrykningsfärgen.

Vad löser linoljefärg?

Ta bort smuts genom att använda enbart vatten eller vatten med ett milt diskmedel. Använd inte såpa då det löser upp även torkad linolja. Du kan också använda Fulgentin rengöring & polermedel som löser upp smuts och fett utan att skada den målade ytan.

Är linolja miljövänligt?

»Linoljefärg är farligt för miljön. ... Nja, ingen färg är ju helt ofarlig för miljön, men just linoljefärg tillhör faktiskt de färgtyper som har en relativt låg miljöbelastning. Bindemedlet, linoljan, är ju en förnyelsebar resurs och den kan produceras lokalt.