:

Hur slipa skedkniv?

Innehållsförteckning:

  1. Hur slipa skedkniv?
  2. Vad behövs för att tälja?
  3. Vilken Täljkniv?
  4. Har Getfot?
  5. När kan barn börja tälja?
  6. Vad betyder tälja?

Hur slipa skedkniv?

En skedkniv är på grund av dess form svår att slipa med en vanligt bryne. Använd istället ett sandpapper som man polerar metall med. Grit -.

Vad behövs för att tälja?

Du behöver färskt trä, en vass täljkniv, något att borra med och något att spänna fast ämnet med när du borrar. Några lämpliga träslag att tälja i är björk, sälg, al och asp.

Vilken Täljkniv?

Det finns många knivmodeller men en bra täljkniv skall ha ett kort och vasst knivblad. Det finns handsmidda knivar och mer industriellt tillverkade i rostfritt stål. Vilken typ av kniv du än väljer är det viktigt att stålet är ett som går att vässa och bryna så det blir sylvasst. En yxa är bra att ha.

Har Getfot?

Inom bildhuggeriet (trä) används i stor utsträckning skölpar av varierande kurvatur och bredd. Man anger kurvaturmåtten på en bildhuggarskölp med diameter – bredd, exempelvis 40–25. En variant av dessa skölpar kallas getfot, och är en skarp V-formad modell som ofta används till linjering och detaljbearbetning.

När kan barn börja tälja?

Generellt skulle jag säga 6-7 år, ungefär. Det finns några saker som jag kan tipsa om, så att det blir en trevlig upplevelse för både dig som förälder och för barnet, som ska lära sig om knivar. Börja med att tälja – Det grundläggande träningsmomentet när det gäller knivar är givetvis att tälja i en pinne.

Vad betyder tälja?

Tälja betyder ungefär detsamma som snida.