:

Hur använder jag en saftmaja?

Innehållsförteckning:

  1. Hur använder jag en saftmaja?
  2. Hur ser en saftmaja ut?
  3. När är saften klar?
  4. Hur mycket Atamon per liter saft?
  5. Hur mycket kostar en Saftmaja?
  6. Vad menas med att skumma saft?
  7. Hur mycket bär ryms i en Saftmaja?
  8. Hur länge håller sig hemgjord sylt?
  9. Hur länge håller öppnad saft?
  10. Hur mycket Atamon i gele?

Hur använder jag en saftmaja?

I bottenlagret kokar vatten som leds upp till översta lagret där valfri frukt/bär placerats. Ner i mittenlagret rinner sedan färdig saft! Att ånga saften i en saftmaja är ett enkelt sätt att göra saft. Det funkar med de flesta bär och frukter och medan saften kokas kan du ägna tiden åt att göra något annat.

Hur ser en saftmaja ut?

En saftmaja (Saft-Maja) är ett tredelat kärl för beredning av saft. Den är oftast av aluminium men finns även i rostfritt stål som fungerar på induktionshäll. Den understa delen fylls med vatten, som av värmen från spisplattan kokas upp och ånga tränger upp genom ett högt placerat hål i nästa del av kärlet.

När är saften klar?

Koka i 15 minuter men rör ofta ner i botten då det lätt bränner fast. Häll upp i silduk och låt rinna, gärna till nästa dag (silställning och silduk finns att köpa den här tiden i vanliga mataffärer). Häll saften i en gryta och rör ner socker efter smak. Blir en bra anledning att ta sig ett glas saft.

Hur mycket Atamon per liter saft?

flaskans anvisning. 5 dl vinättika och 5 dl vatten. Ättiksinläggningar blir bra med sötningsmedel. Tillsätt 1 tsk Atamonpulver eller 2 tsk flytande Atamon per liter inläggningsättika.

Hur mycket kostar en Saftmaja?

399,20 exkl. moms.

Vad menas med att skumma saft?

Var noga med att skumma saften innan den hälls på flaskor. Skummet är orent och gör att saften kan mögla eller jäsa. 3. Bär och frukt utan socker kokas med lock.

Hur mycket bär ryms i en Saftmaja?

Koka saft på alla sorters frukter och bär i en saftmaja från Funktion. Saftmajan är tillverkad av rostfritt stål och en fylld fruktbehållare rymmer ca 2-3 kg bär beroende på bärsort och mognadsgrad. Grytan rymmer totalt 7,8 liter och har ett glaslock med liten ångventil.

Hur länge håller sig hemgjord sylt?

Flaskorna eller burkarna bör förvaras mörkt och svalt, eller i kyl, för längre hållbarhet. Då kan de hålla i minst 1-2 år och eventuellt längre men då med risk för att tappa färg och smak. Har saften eller sylten möglat ska den inte drickas eller ätas, inte ens om den mögliga delen har tagits bort.

Hur länge håller öppnad saft?

Juicen blandas med strösocker, precis som man gör när man kokar saft hemma i köket. Saften pastöriseras och fylls på heta flaskor. Då blir saften hållbar utan tillsats av konserveringsmedel. En öppnad flaska håller ca fyra veckor i kylskåp.

Hur mycket Atamon i gele?

Vinbärsgelé

  • 1 kg vinbär (svarta eller röda), knappt mogna.
  • 2 dl vatten.
  • 1 kg socker/liter avrunnen saft.
  • Till att rengöra burkarna.
  • 2 tsk atamon, flytande.
  • 1 dl hett vatten.
  • Paraffinera burkarna.
  • syltparaffin.