:

Hur ofta elda kakelugn?

Innehållsförteckning:

 1. Hur ofta elda kakelugn?
 2. Hur länge värmer en kakelugn?
 3. Hur stor yta värmer en kakelugn?
 4. Hur eldar man i en gammal kakelugn?
 5. Hur många vedträn i kamin?
 6. Kan man elda för mycket i kakelugn?
 7. Kan en kakelugn blir för varmt?
 8. Hur mycket värme ger en kakelugn?

Hur ofta elda kakelugn?

Och egentligen ska man undvika att elda mer än en brasa åt gången i en kakelugn, eftersom ugnen då riskerar att bli överhettad. Det kan innebära att den spricker och börjar läcka, och du måste sätta om den i förtid. Om du vill elda mer än en brasa för mysfaktorns skull på kvällen, så elda i så fall med luckorna öppna.

Hur länge värmer en kakelugn?

Elda inte för kråkorna En enorm skillnad i effektivitet! Faktiskt avger en kakelugn värme så länge som 10-12 timmar efter att man eldat i den. Rent tekniskt fungerar cirkulationen inuti kakelugnen så här: när man tänder en brasa värms ju luften upp. De varma rökgaserna stiger som bekant uppåt, mot skorstenen.

Hur stor yta värmer en kakelugn?

Hur mycket kakelugnen tål att elda är ju också ganska beroende på arean som avger värme, både på ugnen och murstocken. Min ugn har en framsida på kanske 1*2 meter och på andra sidan väggen en area på murstocken på kanske 4-5 kvadrat plus 2-3 kvardrat sidor på murstocken.

Hur eldar man i en gammal kakelugn?

Såhär gör du när du ska elda i kakelugnen:

 1. Låt veden ligga i rumstemperatur några dagar innan du börjar elda. ...
 2. Se till så att spjället är stängt när du börjar, det ska alltså vara intryckt hela vägen. ...
 3. Öppna nu spjället fullt genom att dra ut det hela vägen och öppna luckorna i nedre delen av kakelugnen.

Hur många vedträn i kamin?

Lägg i en försiktig brasa med ca 1,5 kg torr och fin tändved (ved som är 2-5 cm i diameter) och låt den brinna ned till glödbädd. Lägg sedan in ett par vedträn i taget och trivselelda. Vräk alltså INTE in 4-5 kg ved när du tycker att brasan kommit igång.

Kan man elda för mycket i kakelugn?

Då har du eldat för hårt och riskerar skador på kakelugnen. Elda med måtta! Övereldning kan göra att kakelugnen spricker. Låt luckorna vara öppna så att inte den fina mässingen missfärgas.

Kan en kakelugn blir för varmt?

Kakelugnen måste vara sotad och provtryckt innan så att du vet att den är godkänd att elda i. Att rätt fukthalt på veden är mycket viktigt för att kunna skapa en miljöriktig brasa och undvika tjärbildning i skorstenen. ... Elda lugnt! Kakelugnen får aldrig blivarm att du inte kan lägga handen på kaklet.

Hur mycket värme ger en kakelugn?

Fördelen med en kakelugn jämfört med en braskamin är just att den avger en behaglig värme under mycket lång tid. En kakelugn avger i snitt 2 kW/timme och det är vad vi uppfattar som behagligt, allt utöver detta upplevs som för varmt.