:

Är ratsit lagligt?

Innehållsförteckning:

  1. Är ratsit lagligt?
  2. Hur får ratsit sina uppgifter?
  3. Vem ligger bakom ratsit?
  4. Kan man ta reda på vad kollegorna tjänar?
  5. Är lön offentlig handling privat företag?
  6. Är Mrkoll lagligt?
  7. Hur tar man bort ratsit?
  8. Hur får jag bort mitt nummer från nätet?

Är ratsit lagligt?

Webbplatserna ratsit.se och merinfo.se lämnar ut ekonomisk information om privatpersoner på ett sätt som strider mot kreditupplysningslagen, konstaterar Integritetsskyddsmyndigheten. Kreditupplysningar får bara lämnas ut om den som begär upplysningen har ett så kallat legitimt behov.

Hur får ratsit sina uppgifter?

Ratsit och Merinfo publicerar information om privatpersoner ur en databas som innehåller uppgifter som är offentliga. Offentliga uppgifter är bland annat sådana uppgifter som du listar i frågan. Hemsidorna har ansökt och beviljats ett så kallat utgivningsbevis för databasen.

Vem ligger bakom ratsit?

Nodeus Group ägs av Lars Save (grundare till Bisnode och Addnode), Anders Johansson (grundare till Ratsit) samt personal och investerare.

Kan man ta reda på vad kollegorna tjänar?

I Sverige har uppgifter om inkomst alltid varit känsligt, det är få som öppet vill berätta vad de har i lön för sin omgivning. ... Dock är allas inkomster och många andra uppgifter offentliga i Sverige och det är bara att lyfta luren och ringa till skatteverket så kan man gratis ta reda på någons inkomst.

Är lön offentlig handling privat företag?

På myndigheter är uppgifter om lön en offentlig handling. Det innebär att vem som helst kan begära ut uppgifter om löner från arbetsgivaren, eftersom de räknas som en allmän handling. Detta regleras i Offentlighets- och sekretesslagen 2 kap. 4 §.

Är Mrkoll lagligt?

Orsaken är att sajten bedrivit kreditupplysningsverksamhet på ett sätt som inte är lagligt. Integritetsskyddsmyndigheten har utfärdat en sanktionsavgift mot företaget Nusvar som driver sajten Mrkoll som masspublicerar uppgifter om alla svenskar som är 16 år eller äldre.

Hur tar man bort ratsit?

Ratsit. På Ratsit är det bara möjligt att ta bort sina uppgifter från den öppna sökmotorn. Det innebär att uppgifterna inte kommer att synas för personer som inte är inloggade. För att göra detta mailar du till kundservice@ratsit.se eller tar kontakt via formuläret på hemsidan.

Hur får jag bort mitt nummer från nätet?

Hitta.se är bland de smidigaste sajterna att radera dig själv ifrån, allt du behöver är Bank ID. Klicka på Kontakta oss, Jag är privatperson, Ta bort uppgifter och Jag vill inte synas på hitta.se. Sök upp dig själv och klicka på Ta bort. Logga sedan in på Bank ID för att bekräfta.