:

Vad beror fetma på?

Innehållsförteckning:

  1. Vad beror fetma på?
  2. Vad är överviktig?
  3. Vilka drabbas av fetma?
  4. Hur kan övervikt och fetma förebyggas?
  5. Varför är det farligt att vara överviktig?
  6. Hur kan fetma botas?
  7. Vad ska jag väga i min ålder?
  8. Kan man få cancer av fetma?
  9. Hur man blir överviktig?

Vad beror fetma på?

Orsaker till övervikt och fetma

  • Våra levnadsvanor orsakar ofta övervikt. ...
  • Stress kan öka risken för fetma. ...
  • Sömnbrist påverkar aptiten. ...
  • När du blir äldre ökar du lättare i vikt. ...
  • Att må dåligt psykiskt kan göra att du äter mer. ...
  • Vissa sjukdomar och tillstånd kan leda till övervikt. ...
  • Läkemedel kan orsaka viktökning.

Vad är överviktig?

Det finns olika sätt att mäta vikt och övervikt på, det vanligaste är BMI – Body Mass Index. Formeln är kroppsvikten i kg delad med kroppslängden i meter i kvadrat (kg/m2). Normalintervallet är värde 18,5-25. Ett värde över 25 definieras som övervikt, ett värde över 30 som fetma.

Vilka drabbas av fetma?

Ålder. Andelen som 2020 uppgav övervikt eller fetma (sammantaget) var bland personer 45–64 år och 65–84 år 63 respektive 62 procent (figur 2). Bland personer 30–44 år var andelen 46 procent och bland personer 16–29 år var den 29 procent.

Hur kan övervikt och fetma förebyggas?

Interventionsstudier har visat att intensiva program som främjar hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet, riktade till både skolan och hemmet och som varar i mer än sex månader, är effektiva för att förebygga övervikt och fetma bland barn i skolåldern.

Varför är det farligt att vara överviktig?

Övervikt är ett tillstånd som kan öka risken att utveckla fetma. Fetma är en kronisk sjukdom som ofta kräver långsiktig behandling och uppföljning. Övervikt och fetma ökar risken för typ 2-diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdom, men även social stigmatisering och dess konsekvenser.

Hur kan fetma botas?

De vita fettcellerna använder vi till att lagra energi, medan de bruna fungerar tvärtom. De omvandlar nämligen energi till värme som gör att kroppen kan bränna fett. Det som är så häpnadsväckande med hormonet iricin är att det kan omvandla vita fettceller till bruna.

Vad ska jag väga i min ålder?

Hälsosam vikt

Målviktstabell
Din längd (utan skor)Hälsosam vikt (Min/Max)
140 cm39-49 kg
141 cm40-50 kg
142 cm40-51 kg

Kan man få cancer av fetma?

Övervikt och fetma är näst efter rökning den största påverkbara riskfaktorn för cancer. Idag drabbas varje år cirka 2000 personer av cancer till följd av övervikt och fetma och varannan vuxen person i Sverige har en ohälsosam vikt och därmed en ökad risk för cancer. Inom en 15-års period beräknas det vara 60 procent.

Hur man blir överviktig?

För stort energiintag eller för liten energiförbrukning, eller både och, kan leda till övervikt och fetma. Man talar om en obalans mellan energiintag och energiförbrukning. För stort energiintag i förhållande till kroppens energiförbrukning resulterar i ett energiöverskott som lagras i kroppen som fett.