:

Kan jag ansöka om uppskov?

Innehållsförteckning:

  1. Kan jag ansöka om uppskov?
  2. Hur räknar man ut uppskovsräntan?
  3. Hur betalar man tillbaka uppskov?
  4. När ansöka om uppskov vinstskatt?
  5. Varför begära uppskov?
  6. Hur räknar man ut reavinstskatt?
  7. När betalar man uppskov?

Kan jag ansöka om uppskov?

Du kan nu ansöka om uppskov i efterhand. Det gäller under förutsättning att du köpt en ny bostad senast året efter försäljningen, och flyttat in senast den 2 maj andra året efter försäljningen. skjuter på vinstbeskattningen tills du säljer även den nya bostaden.

Hur räknar man ut uppskovsräntan?

Det innebär att det är dyrare att göra uppskov än att låna pengar på banken och betala av skatten så länge bankräntan är under 3,25 %. Det normala är att man beräknar räntan på den totala vinst som man skjuter framför sig och då är räntan 0,5 % på den vinst som du skjuter upp.

Hur betalar man tillbaka uppskov?

Du kan välja att återföra hela eller delar av uppskovet till beskattning även om du inte har sålt din ersättningsbostad. Det gör du i din inkomstdeklaration. Du måste återföra minst 20 000 kr om du återför en del av uppskovsbeloppet.

När ansöka om uppskov vinstskatt?

Om du vill ha uppskov med att betala skatt på vinsten vid försäljning av en bostad och uppfyller förutsättningarna för att få uppskov begär du det i deklarationen det år när du deklarerar försäljningen. Du deklarerar försäljningen året efter det kalenderår som du och köparen skriver på köpekontraktet.

Varför begära uppskov?

Uppskov innebär att du skjuter upp skatten Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad. Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter fram betalningen. Ett uppskov räknas som en skatteskuld.

Hur räknar man ut reavinstskatt?

Om du har sålt en privatbostad med vinst ska du betala 30 procent skatt på 22/30 av vinsten. Om din vinst är 100 000 kronor ska du alltså betala 30 procent i skatt på 73 333 kronor (100 000 x 22/). Skatten blir då 21 999 kronor (73 333 x 30 procent).

När betalar man uppskov?

Om du går tillbaka i tiden och begär uppskov måste du betala uppskovsränta för åren före 2021. Exempel: Du går tillbaka och gör uppskov i deklarationen för år 2017 då du gjorde en vinst på 500 000 kr på en bostadsförsäljning. Du får då betala uppskovsränta (0,5% på den uppskjutna vinsten) för åren ,2020.