:

När ska man använda lecakulor?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man använda lecakulor?
  2. Hur mycket lecakulor ska man ha i en kruka?
  3. Hur plantera lecakulor?
  4. Kan man återanvända lecakulor?
  5. Hur mycket lecakulor behövs?
  6. Kan man plantera direkt i kruka?
  7. Hur mycket lecakulor ska man ha?
  8. Hur mycket jord ska man ha i en kruka?
  9. Hur planterar man om krukväxter?
  10. Hur plantera Palettblad?

När ska man använda lecakulor?

Lecakulor som dränering och vattenmagasin Först och främst måste krukan ha ett dräneringshål eller flera i botten, där vatten kan rinna ut. Dessutom är det bra att lägga ett lager med lecakulor i botten som avleder överskottsvatten. Leca fungerar även som ett extra vattenmagasin för rötter under torrare perioder.

Hur mycket lecakulor ska man ha i en kruka?

Om möjligheten att göra hål i botten inte finns, kan du lägga lecakulor till ca 1/5 av krukans höjd, och sedan lägga över en gammal t-shirt eller en bit fiberduk innan du lägger på jorden (för att inte jord och leca ska blandas – det går även att helt hoppa över detta steg).

Hur plantera lecakulor?

Lägg lite Pimpsten eller Lecakulor i botten på stora krukor, täck ev först över hålet i botten med en krukskärva eller en bit wellpapp så att inte lecan rinner ut. I mindre krukor behövs inte lecakulor, fyll bara med jord. Fyll botten med jord.

Kan man återanvända lecakulor?

Med lecakulor i botten behöver man inte vara otrolig för att man övervattnar och att rötterna kommer stå och ruttna bort om sommaren blir regnig. Dessutom ger man rötterna en chans att utvecklas med god luftighet. Lecakulor är dyra, men på detta sätt kan man återanvända paketet år efter år, fiffigt eller hur?

Hur mycket lecakulor behövs?

10 leca – 15 perlite/pimpsten – 75 jord för en vanlig jordmix. 15 leca – 30 perlite/pimpsten – 55 jord för tropiska växter. 15 leca – 40 perlite/pimpsten – 45 jord för ormbunkar och andra vattentörstande växter.

Kan man plantera direkt i kruka?

Mina är så fina och jag vill inte borra hål i dem. Svar: Du kan plantera i krukor utan avrinningshål, men du måste vara mycket försiktig med hur du vattnar. Häll ett rejält lager lecakulor eller småsten i botten på krukan.

Hur mycket lecakulor ska man ha?

10 leca – 15 perlite/pimpsten – 75 jord för en vanlig jordmix. 15 leca – 30 perlite/pimpsten – 55 jord för tropiska växter. 15 leca – 40 perlite/pimpsten – 45 jord för ormbunkar och andra vattentörstande växter.

Hur mycket jord ska man ha i en kruka?

Den nya krukan bör vara en till två storlekar större än den gamla. För stor kruka och jordvolym kan göra att jorden inte kan torka upp ordentligt, vilket gör att rötterna inte mår bra. Lägg ett 2 cm lager med lecakulor i botten och sedan lite jord på det. Använd en passande jord för växten.

Hur planterar man om krukväxter?

Gör så här när du planterar om: Skaka av en del av den gamla jorden och ta bort bruna, torra eller ruttna rötter. Välj en ny kruka som är ett par cm större än den gamla runt om. Häll lite jord i botten. Måtta in höjden, fyll på med jord runt om och kanske ovanpå för att få den i rätt nivå med kanten på krukan.

Hur plantera Palettblad?

Ta sticklingar av palettblad

  1. Klipp av en topp från ditt palettblad. ...
  2. Låt snittytan på din stickling torka i cirka 10-15 minuter före du planterar den. ...
  3. Plantera ner din stickling i en mindre kruka med såjord. ...
  4. Vattna regelbundet. ...
  5. Efter några veckor kan du plantera om i en ny, större kruka med blomjord.