:

Vilket moment ska man dra hjulbultar?

Innehållsförteckning:

 1. Vilket moment ska man dra hjulbultar?
 2. Vilket moment ska muttrarna bultarna dras?
 3. I vilken ordning ska muttrarna dras vid montering av däck?
 4. När man monterar däck på en bil kan det vara viktigt att dra muttrarna bultarna för hand först Varför?
 5. Hur många Nm ska man dra däcken?
 6. Vad är rätt moment?
 7. Hur många Nm kan man dra för hand?
 8. Hur byter man däck på en bil?
 9. Hur mäter man moment?
 10. Hur hårt ska M12 dras?

Vilket moment ska man dra hjulbultar?

De flesta biltillverkare rekommenderar att däcken dras med 1 Nm och anledningen till att en del verkstäder drar åt lite hårdare är kunderna ska slippa jobbet med att efterdra bultarna.

Vilket moment ska muttrarna bultarna dras?

Först drar du åt muttrarna och därefter adderar du till Spikes. Med flytande kona? Du gör precis som vanligt med ett momentnyckel, 100-120 Nm.

I vilken ordning ska muttrarna dras vid montering av däck?

Efterdrag när hjulet står i marken Sänk ner hjulet och efterdrag med fälgkors. Dra åt bultarna/muttrarna korsvis. Ett fembultat hjul dras åt i ett stjärnmönster.

När man monterar däck på en bil kan det vara viktigt att dra muttrarna bultarna för hand först Varför?

När bilen körts en sträcka kommer hjulet ha ”glappat till sig” så att man nu kan stänga detta mellanrum genom att återigen dra åt muttrarna. Du kommer märka att antingen en eller flera muttrar går att dra åt mer ifall att det var glappt, om inte så satt hjulet ordentligt.

Hur många Nm ska man dra däcken?

I din bils instruktionsbok står det vilket vridmoment du ska ha när du drar åt dina hjulbultar. Normalt ligger spannet någonstans mellan 130–250 Nm. Det är svårt att träffa exakt oavsett vilken mutterdragare du väljer, så om du ska byta däck enligt konstens alla regler är det en momentnyckel du behöver.

Vad är rätt moment?

För att få korrekt moment måste man hålla momentnyckeln i handtaget. Används momentnyckeln ihop med en kråkfot måste vinkeln mellan dessa vara 90 grader. Använder man "klicknyckel" är det väldigt viktigt att dra åt i lugn och jämn takt, drar man för fort är risken stor att inställt värde överskrids.

Hur många Nm kan man dra för hand?

när jag drog åt lite så kunde jag med cirka en meters hävarm(lite längre kanske) dra muttrarna för hand, det kan ju omöjligt vara 280 nm då utan ska dras åt mer. okej, då får jag trycka på lite lagom då, 28 kg är ju inte alltför mycket.

Hur byter man däck på en bil?

Byta däck själv

 1. Lägg i handbromsen. När du ska byta däck så måste du se till att bilen står på en plan yta. ...
 2. Lossa hjulbultar. Lossa hjulbultarna ett halvt varv när bilen fortfarande står på marken. ...
 3. Hissa upp bilen. ...
 4. Använd Pallbock. ...
 5. Lossa hjulen. ...
 6. Kontrollera bromsbeläggen. ...
 7. Smörja hjulbultar. ...
 8. Skruva fast hjulet.

Hur mäter man moment?

Det finns många sätt att mäta åtdragningsmomentet. Att mäta kraften som används för att vrida runt skruven eller muttern är ett sätt. Man kan även mäta vridningsvinkeln från att skruvskallen/muttern tar mot gods och därifrån vrida ett visst antal grader till.

Hur hårt ska M12 dras?

En M12 bult/mutter sägs sitta fast redan vid 110 Nm och en M14 bult/mutter vid 130 Nm men drar man 110 Nm och "känner" så tror jag att de flesta vill dra åt den lite mer.