:

Kan man använda färsk gödsel?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man använda färsk gödsel?
  2. När ska man lägga hästgödsel?
  3. När har hästgödsel brunnit klart?
  4. Kan man gödsla hallon med hästgödsel?
  5. Kan man använda färsk hönsgödsel?
  6. Vad betyder det att gödsel har brunnit?
  7. Hur bli av med hästgödsel?
  8. Hur mycket hästgödsel ska man ta?
  9. Kan man gödsla Vildhallon?

Kan man använda färsk gödsel?

Man kan lägga ut färsk gödsel på hösten och låta den ligga på landet som ett täcke över vintern. ... Rotfrukter och potatis ska inte gödslas med färsk gödsel medan det går bra att ge kålväxter, tomater, gurka och pumpa färsk gödsel. Bönor och ärter binder sitt eget kväve från luften och behöver inte gödslas.

När ska man lägga hästgödsel?

Det innebär att gödsel bör spridas främst på våren och sommaren. Hästgödsel och gödsel med mycket strömedel i kan även spridas under hösten, men bör då myllas eller plöjas ned i marken för att minska risken för närings- läckage.

När har hästgödsel brunnit klart?

Hur lång tid det tar beror på temperatur, gödselns innehåll (mängden halm, strö osv). Men många hänvdar ändå att hästgödsel bör ligga MINST ett år (på Gunnebo slott använder de 5-7 år gammal hästgödsel) innan den används .

Kan man gödsla hallon med hästgödsel?

Hallon som utsätts för torka ger dålig skörd. På våren med ett lager kogödsel eller kompost, ca 5 cm. Eftersom hallon trivs i jordar med lågt pH ska man inte kalka sitt hallonland eller gödsla med algomin eller vedaska. På jordar med ett pH-värde över 7 får man mer problem med hallonskottsjuka.

Kan man använda färsk hönsgödsel?

Blandar du färsk (obrunnen) hönsgödsel i jorden, blir den till näring som tas upp av rötterna, ingen eventuell smitta kommer in i grönsakerna den vägen. Men undvik att övergödsla växande grödor med färsk gödsel om de ska ätas färska. ... Naturgödsel vi köper är hygieniserad för att förhindra smittspridning.

Vad betyder det att gödsel har brunnit?

När gödseln svalnat kan man säga att det är brunnen gödsel. Om högen får ligga ett år så fortsätter nedbrytningen och gödseln blir pulverformig. Då säger man att den är välbrunnen. ... Denna process tar dock till en början näring från jorden så att det går inte att använda som snabbverkande gödsel.

Hur bli av med hästgödsel?

Att bli av med gödseln gratis är en utopi i alla de system som finns att uppbringa idag. I dagsläget är det bara gödsel med torv som strömedel som går att bli av med gratis, dvs den slutliga produktens värde är så stor att den kan betala transportkostnaden.

Hur mycket hästgödsel ska man ta?

Det brukar vara lagom att tillföra 2–3 kilo väl förmultnad stallgödsel (ko- eller hästgödsel) per kvadratmeter till grönsakslandet på våren. Använder man hönsgödsel räcker det med cirka 2 deciliter per kvadratmeter för att inte riskera kväveläckage.

Kan man gödsla Vildhallon?

Gräv upp hela plantor med så mycket rötter som möjligt och ta även med kraftiga rotskott. De blir snart kraftiga plantor. Mylla ner lite kogödsel i översta jordlagret och gödsla också med lite benmjöl. Var bara noga med att vattna ordentligt efter planteringen, speciellt om du flyttar dem på våren.