:

Hur man lägger ankare?

Innehållsförteckning:

 1. Hur man lägger ankare?
 2. Vilket ankare till båt?
 3. Var får man lägga ankare?
 4. Vilket sorts ankare?
 5. Vilket ankare är bäst på västkusten?
 6. Hur tjock kätting?
 7. Hur stort ankare till båten?
 8. Vilket ankare på västkusten?
 9. Får man ankra vid naturreservat?

Hur man lägger ankare?

Det går inte att göra för tidigt med för lite kätting ute då har ankaret inte fått en chans att gräva ner sig....I stort sett följer det fyra steg:

 1. Fälla ankaret på vald plats.
 2. Låta kättingen löpa ut.
 3. Stoppa kättingen försiktigt och med rätt längd.
 4. Backa på ankaret för att säkra greppet.

Vilket ankare till båt?

En god tumregel är att ankaret ska väga lika mycket i pund (0,5kg) som båten är lång i fot. Exempelvis ska en 20 fots båt ha ett ankare på 10 kg.

Var får man lägga ankare?

För de flesta båtar får man lägga till 1–2 meter till det djup som ekolodet visar. Belägg ankarlinan och låt ankaret sjunka ner i botten och fästa. Det är viktigt att man låter ankaret få tid att sjunka ner i botten.

Vilket sorts ankare?

Vid lerbotten rekommenderar vi ett CQR-ankare eller ett så kallat plogade ankare. Vid stenbotten och bergs botten rekommenderar vi en dragg eller stockankare. Dessa får ett lagom bra fäste på bergsbotten. De fastnar inte men sitter bra fast ändå.

Vilket ankare är bäst på västkusten?

Tveklöst bäst i vår test på bohuslänska lerbottnar var Fortress 37 ankaret. Näst bäst var Brucekopian Force 15. Övriga nya ankarkonstruktioner vi testade må vara bra på sand och andra bottnar men i lera var de förvånansvärt klena.

Hur tjock kätting?

Beräkna totalt ca 2,5 gånger vattendjup vid bojförankring och 3 gånger vattendjup vid bryggförankring. Dock minst 10 m längd utåt. Ex boj vid 5 m djup: ca 8 m, kätting 13 mm från bojen och 4-5 m kätting 16 mm ner mot P-ringen. Kolla vattenståndet!

Hur stort ankare till båten?

Själva bojankaret ska vara tillräckligt tungt och följande gäller som tumregel. Om båten väger ett halvt ton ska ankaret väga minst 200 kg. Om båten väger 2 ton eller 4 ton ska ankaret väga 300 kg respektive 600 kg.

Vilket ankare på västkusten?

De är många ankare som fastnar för gott på västkusten. Vid lerbotten rekommenderar vi ett CQR-ankare eller ett så kallat plogade ankare. Vid stenbotten och bergs botten rekommenderar vi en dragg eller stockankare. Dessa får ett lagom bra fäste på bergsbotten.

Får man ankra vid naturreservat?

I nationalparker och naturreservat kan det vara regler om eldning, tältning och båtförtöjning. Vid fågel- eller sälskyddsområden råder landstigningsförbud viss tid av året, och även förbud att vistas på vattnet inom visst avstånd från stranden. Förbuden märks ut med gula eller röd/gula skyltar.