:

Var ansöker man om besöksförbud?

Innehållsförteckning:

  1. Var ansöker man om besöksförbud?
  2. Vad krävs för att få kontakt förbud?
  3. Vad händer om man bryter mot besöksförbud?
  4. Vad är skillnaden på kontaktförbud och besöksförbud?
  5. Hur länge får man besöksförbud?
  6. Är det besöksförbud på äldreboende?
  7. Är Kontaktförbud en dom?
  8. Kan man avbryta kontaktförbud?
  9. Vad räknas som överträdelse av kontaktförbud?
  10. Kan man få besöksförbud?

Var ansöker man om besöksförbud?

Om du vill ansöka om kontaktförbud ska du vända dig till polisen, på telefonnummer 114 14, eller till åklagarmyndigheten. De kan även svara på frågor. Det är en åklagare eller en domstol som beslutar om kontaktförbud.

Vad krävs för att få kontakt förbud?

Kontaktförbud kan beviljas om det finns en klar och konkret risk för att en person trakasserar, förföljer eller begår brott mot en annan namngiven person. Beslut fattas av åklagare. Den som får kontaktförbud får inte besöka, ringa eller på andra sätt kontakta den person som förbudet gäller mot.

Vad händer om man bryter mot besöksförbud?

Den som bryter mot ett besöksförbud kan straffas med böter eller högst ett års fängelse. Brott mot besöksförbud är ett brott som faller under allmänt åtal som åklagaren har rätt att dra inför rätta.

Vad är skillnaden på kontaktförbud och besöksförbud?

Vad skulle hända om en av parterna bryter mot förbudet? Besöksförbud, numera enligt lag kallat för kontaktförbud, regleras i lagen om kontaktförbud. Förbudet avser att en person förbjuds att besöka eller på annat sätt kontakta eller följa efter en person.

Hur länge får man besöksförbud?

4 § Kontaktförbud ska meddelas för en viss tid, högst ett år. Kontaktförbud avseende gemensam bostad får dock meddelas för högst två månader. Kontaktförbudet gäller omedelbart, om inte annat bestäms.

Är det besöksförbud på äldreboende?

Den upphörde möjligheten för kommuner att hemställa till Folkhälsomyndigheten om att tillfälligt förbjuda besök på särskilda boenden för äldre.

Är Kontaktförbud en dom?

Kontaktförbud är ett beslut som fattas av åklagare (Lag om kontaktförbud 7 §). Kontaktförbudet är alltså inte en dom i sig. Registreras ett kontaktförbud i brottsregistret? Kontaktförbud registreras i belastningsregistret och ligger kvar där i 10 år (Lag om belastningsregister 17 §).

Kan man avbryta kontaktförbud?

Regler om kontaktförbud finns stadgade i lag om kontaktförbud som är tillämplig lag för din fråga. Åklagaren får häva eller ändra ett beslut om kontaktförbud om det på grund av ändrade förhållanden finns skäl till det (23 §). Frågan kan tas upp på åklagarens egna initiativ eller på begäran av någon av parterna.

Vad räknas som överträdelse av kontaktförbud?

Det här innebär att personen inte får ta kontakt exempelvis genom telefon, fax, e-post eller brev eller genom bud. Det kan också ses som ett kontaktförsök om personen gör obscena gester i närheten av den person hen har kontaktförbud mot. ... Anses överträdelsen vara liten får man inget straff (24 § lagen om kontaktförbud).

Kan man få besöksförbud?

Man ansöker om besöksförbud hos tingsrätten, skriftligt eller muntligt. Tillfälligt besöksförbud som omedelbart träder i kraft kan utfärdas av anhållningsberättigad tjänsteman, det vill säga polis som hör till befälet eller åklagare- eller tingsrätten.