:

Varför får jag blåsor i munnen?

Innehållsförteckning:

  1. Varför får jag blåsor i munnen?
  2. Vad kan man göra åt AFTE?
  3. Kan man få blåsor i munnen av stress?
  4. Vad utlöser AFTE?
  5. Vad kan man göra åt munsår?

Varför får jag blåsor i munnen?

De flesta får någon gång blåsor, sår eller andra förändringar i munnens slemhinna. Det kan bero på någon infektion eller att man skadat sig i munnen, men ofta är orsaken till besvären okänd. Muntorrhet under en längre tid och användning av vissa läkemedel ökar risken för att få blåsor och sår i munnen.

Vad kan man göra åt AFTE?

Behandling av afte Det finns i dagsläget ingen behandling som botar afte. Man kan däremot göra ett flertal saker för att lindra aften när utbrottet väl kommer. Det går att lindra afte genom att välja en tandkräm som inte innehåller natriumlaurylsulfat. Det finns också munsköljmedel och geler som kan lindra afte.

Kan man få blåsor i munnen av stress?

Orsakerna till problemen kan vara många. I vissa fall leder stress till försämrat immunförsvar, vilket i sin tur kan leda till blåsor i munnen. Vitaminbrist kan också vara en orsak till problemet. Vissa drabbas av tillfälliga munblåsor i samband med feber och förkylning, men dessa blåsor brukar läka efter några dagar.

Vad utlöser AFTE?

Afte läker av sig själv inom 1–4 veckor. Den exakta orsaken till afte har inte kunnat bevisas. De kan utlösas av psykisk stress liksom också av brist på järn, folsyra och vitamin B.

Vad kan man göra åt munsår?

Herpes går oftast över av sig själv inom en vecka och kräver oftast ingen behandling. Det finns heller ingen behandling som tar bort viruset, men det går att lindra symtomen.