:

Vilka drabbas av benskörhet?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka drabbas av benskörhet?
  2. Vad är osteoporos frakturer?
  3. Hur vet jag om jag har benskörhet?
  4. Hur behandlar man benskörhet?
  5. Kan man bli frisk av benskörhet?
  6. Vilka två frakturer är typiska relaterat till osteoporos?
  7. Vilken medicin är bäst mot osteoporos?
  8. Vad är normal bentäthet?
  9. Vad ska man äta om man har benskörhet?

Vilka drabbas av benskörhet?

Benskörhet beror på att balansen mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av kroppens skelett är rubbad, så att mer ben bryts ner än vad som återbildas. Sjukdomen är vanligast hos den som är i klimakteriet. Det beror på minskad mängd av könshormonet östrogen. Benskörhet brukar även kallas osteoporos.

Vad är osteoporos frakturer?

Osteoporos, eller benskörhet på svenska, är ett tillstånd där hela skelettet successivt försvagas. Till följd av detta drabbas patienten av frakturer vid relativt ringa trauma, såsom fall i samma plan.

Hur vet jag om jag har benskörhet?

Den vanligaste metoden att mäta bentäthet är en form av röntgenteknik som kallas DEXA. Vid undersökningen mäts bentätheten på ett eller två ställen på skelettet, till exempel höften eller ländryggen. Sedan jämförs ditt mätvärde med normalvärdet i den åldersgrupp som du tillhör.

Hur behandlar man benskörhet?

Förstahandsval vid läkemedelsbehandling av osteoporos är bisfosfonater, zoledronsyra för infusion eller alendronat/risedronat peroralt. Effekten av bisfosfonater kvarstår lång tid efter utsättandet.

Kan man bli frisk av benskörhet?

Osteoporos (benskörhet) kan behandlas med och utan läkemedel beroende på stadiet av sjukdomen. Behandling utan läkemedel används ofta i en tidig fas och kan förekomma i form av D-vitamin tillskott, fysisk aktivitet och högre intag av kalciumrika produkter som t.

Vilka två frakturer är typiska relaterat till osteoporos?

Osteoporos definieras utifrån bentäthetsvärden i höft och ländrygg. Höftfraktur och upprepade kotfrakturer är vanliga svåra frakturer och därmed viktigast att förebygga.

Vilken medicin är bäst mot osteoporos?

Förstahandsval vid läkemedelsbehandling av osteoporos är bisfosfonater, zoledronsyra för infusion eller alendronat/risedronat peroralt. Effekten av bisfosfonater kvarstår lång tid efter utsättandet.

Vad är normal bentäthet?

Normal bentäthet: Mätvärdet ligger högst 1 standardavvikelse under medelvärdet för unga vuxna i samma population. Minskad bentäthet: Mätvärdet ligger mellan 1 och 2,5 standardavvikelser under medelvärdet för unga vuxna i samma population.

Vad ska man äta om man har benskörhet?

Mejeriprodukter innehåller kalcium som är lätt för kroppen att ta till sig och är även rika på protein och spårämnen som är bra för benhälsan. Fisk med mjuka ben, som sardiner och lax är också bra kalciumkällor, liksom grönsaker som broccoli, grönkål och bok choy, och nötter, apelsiner, aprikoser och torkade fikon.