:

Hur är det att leva med en bipolär sjukdom?

Innehållsförteckning:

  1. Hur är det att leva med en bipolär sjukdom?
  2. Hur beter man sig mot en bipolär?
  3. Kan man leva med någon som är bipolär?
  4. Hur vet jag om min partner är bipolär?
  5. Vad är skillnaden mellan bipolär 1 och 2?
  6. Hur många lider av bipolär sjukdom?

Hur är det att leva med en bipolär sjukdom?

Eftersom bipolär sjukdom är så sammanflätad med den man är, kan det vara extra svårt att leva med skammen och skulden för det som har hänt under en intensiv sjukdomsperiod. Personen kan ha gjort saker som han eller hon absolut inte hade velat göra. Och hela tiden finns oron för att tappa kontrollen igen.

Hur beter man sig mot en bipolär?

Svar: Bemötandet vid Bipolär sjukdom och Bps påminner väldigt mycket om varandra. Man ska vara lugn och tydlig. Ej maktspråk, det vill säga att man har ett bra bemötande med ett övertygande beteende om att man vill personen väl.

Kan man leva med någon som är bipolär?

Det kan vara bra att få kontakt med andra som lever med bipolär sjukdom. Att prata med någon som har liknande erfarenheter och som kan hantera sina symtom kan vara mycket värdefullt. Sådana kontakter kan bidra till att du återhämtar dig från sjukdomen.

Hur vet jag om min partner är bipolär?

Hur vet man om man är bipolär? Har du eller någon du känner symptom som innefattar maniska, hypomaniska eller depressiva episoder kan du vara bipolär. Om du tror att du är bipolär bör du söka hjälp hos din vårdcentral.

Vad är skillnaden mellan bipolär 1 och 2?

Bipolär sjukdom typ 1 kännetecknas av recidiverande manier och depressioner; även ett förlopp med enbart manier ingår i bipolär sjukdom typ 1. Bipolär sjukdom typ 2 domineras av recidiverande depressioner, men för diagnos krävs även minst en hypoman episod [3].

Hur många lider av bipolär sjukdom?

Många är symptomfria i flera decennier och mellan sjukdomsperioderna (skoven) fungerar individen vanligtvis normalt. Förloppet påverkas av yttre faktorer som miljö och stress. Mellan 1 och 3 procent av befolkningen drabbas av bipolär sjukdom.