:

Vilka släktnamn får man ta?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka släktnamn får man ta?
  2. Hur tar man reda på gamla släktnamn?
  3. Vad betyder AF i ett efternamn?
  4. Hur många är adliga?
  5. Vilka efternamn har jag i släkten?

Vilka släktnamn får man ta?

Enligt 18 § NamnL får en person byta till ett efternamn som funnits i hans eller hennes släkt i rakt uppstigande led i minst två generationer. Det får dock inte vara längre sedan någon i släkten bar namnet än fyra generationer tillbaka räknat från personens föräldrar.

Hur tar man reda på gamla släktnamn?

Uppgiften om sökandens anknytning till det gamla släktnamnet kan i vissa fall framgå av folkbokföringen. I annat fall måste sökanden visa att hen har en sådan koppling till namnet som krävs genom exempelvis utdrag ur det äldre kyrkobokföringsmaterialet såsom födelse- och dopbok, vigselbok och död- och begravningsbok.

Vad betyder AF i ett efternamn?

von (vanligen med små bokstäver) uttalas "fånn" och är en tysk preposition som ungefär betyder "från". Ordet används i tyska efternamn men har på senare tid ofta förknippats med adeln. von är jämförbart med svenskans av. Med den stavning som gällde före 1906 års språkreform, skrevs det af.

Hur många är adliga?

Totalt har 142 grevliga, 406 friherrliga och 2 349 adliga ätter introducerats på Riddarhuset sedan starten 1625. Idag fortlever 661 ätter, och de består av ungefär 30 000 personer (man hittar dem i Adelskalendern). Adliga personer är verksamma inom olika yrken och finns på olika platser i Sverige.

Vilka efternamn har jag i släkten?

Byte till ett efternamn som funnits i släkten

  • att efternamnet har funnits i rakt uppstigande led i sökandens släkt i minst två generationer och.
  • att det inte är längre sedan någon i släkten bar namnet än fyra generationer tillbaka, räknat från och med sökandens föräldrar.