:

Varför brukar man säga att demenssjukdom är en Anhörigsjukdom?

Innehållsförteckning:

  1. Varför brukar man säga att demenssjukdom är en Anhörigsjukdom?
  2. Är dement?
  3. Vad innebär det att vara dement?
  4. Vad menas med att demens är de anhörigas sjukdom?
  5. Hur vet man om man är dement?
  6. Hur beter sig en dement person?
  7. Vilken är den vanligaste demenssjukdomen?
  8. När en förälder blir dement?

Varför brukar man säga att demenssjukdom är en Anhörigsjukdom?

Demenssjukdom kallas ofta ”de anhörigas sjukdom”, eftersom det ofta blir mycket svårt för de närstående.

Är dement?

Demens orsakas av skador i hjärnan och kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar som drabbas. Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor. Språk, tidsuppfattning och orienteringsförmåga är andra så kallade kognitiva funktioner som påverkas negativt.

Vad innebär det att vara dement?

Ordet demens härstammar från latinets demens och bety- der ”utan själ”. Demens är ett samlingsnamn och en diagnos för en rad symtom som orsakas av hjärnskador (Svenskt demenscentrum). Typiska tecken på demens- sjukdom är att minnet och den intellektuella förmågan hos den drabbade gradvis och stadigvarande försämras.

Vad menas med att demens är de anhörigas sjukdom?

Demens kallas ibland ”de anhörigas sjukdom”. Att se en make eller maka, ett syskon eller en vän, sakta men säkert tyna bort, medför en stor psykisk påfrestning för de flesta. Anhöriga till demenssjuka löper en ökad risk att drabbasav depression.

Hur vet man om man är dement?

Begynnande demens Vanligt är att minnet börjar svikta; den drabbade glömmer allt oftare var han lägger ifrån sig saker och vad han gjort under dagen. Det kan bli svårt att planera och organisera sin vardag. Stresståligheten blir mindre när även tankeförmågan försämras. Även depressionstillstånd är vanligt i början.

Hur beter sig en dement person?

Det kan vara svårt att orka vara förstående och ha det tålamod som du önskar. Du kan känna dig otillräcklig, bli arg, irriterad och samtidigt kanske vara ledsen. Det är vanligt att känna dåligt samvete när man inte orkar.

Vilken är den vanligaste demenssjukdomen?

Demenssjukdomar

  • Alzheimers sjukdom (hjäss- och tinningloberna skadas)
  • Frontotemporal (pann- och tinningloberna skadas)
  • Lewykroppsdemens och Parkinsons sjukdom med demens (skadan finns i hjärnans vita substans)

När en förälder blir dement?

Vanligt med mycket känslor. Det skapar ofta mycket oro och sorg när en närstående får en demenssjukdom. Det kan också vara en lättnad att få en bekräftelse på att något inte är som det ska vara. Det är oftast en långsam process att bli sjuk i en demenssjukdom.