:

Får man sätta in kamin i radhus?

Innehållsförteckning:

  1. Får man sätta in kamin i radhus?
  2. Vem betalar sotning i bostadsrätt?
  3. Vem ansvarar för sotning Brf?
  4. Måste man ha bygglov för att sätta in kamin?
  5. Kan man sätta in kakelugn?
  6. Vad kostar det att sätta in en kakelugn?
  7. Vem betalar sotning?
  8. Vem ansvarar för brandvarnare i bostadsrätt?

Får man sätta in kamin i radhus?

Reglerna skiljer sig nog mellan olika kommuner och olika radhusområden. I det radhusområdet som jag bor i så är det flera hus som installerat kamin i efterhand. Området är byggt -79. Dock finns det begränsning hur ofta och mycket man får elda här.

Vem betalar sotning i bostadsrätt?

Bostadsrättsföreningens ansvar En bostadsrättshavare som vill kunna elda i sin öppna spis eller i sin kakelugn kan komma överens med föreningen om att själv få bekosta en tätning av rökgången eller annan påkallad renovering. Det är ju bostadsrättshavaren själv som har fördelarna av att eldstaden fungerar.

Vem ansvarar för sotning Brf?

Nyligen kom en dom i HD som preciserar ansvarsförhållandet för underhåll. Rör och ledningar och ventilationskanaler som går genom andra delar av fastigheten, även om de bara servar en person är föreningens ansvar.

Måste man ha bygglov för att sätta in kamin?

Du behöver göra en anmälan och invänta startbesked för att installera eller väsentligt ändra en eldstad eller rökkanal. För ny rökkanal eller skorsten till en befintlig eldstad behöver du söka bygglov om den påverkar byggnadens yttre utseende.

Kan man sätta in kakelugn?

För att installera en ny kakelugn behöver du faktiskt inte ens ha en murstock – en stål- eller murad modulskorsten går att montera uppe på ugnen. Kakelugnsmakaren Peder Nyström föredrar dock gamla kakelugnar, liksom att låta mura upp skorstenar i tegel, eftersom de i sig fungerar som värmemagasin.

Vad kostar det att sätta in en kakelugn?

Att renovera (plocka ner och mura upp igen) en befintlig kakelugn så att den går att elda i igen kan kosta i storleksordningen 20 0 kronor.

Vem betalar sotning?

Räkningen går till fastighetsägaren. Sedan får du kolla i hyreskontraktet vad som gäller. Ingår värmen i hyran skall du inte betala extra för sotningen.

Vem ansvarar för brandvarnare i bostadsrätt?

Det är fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som ansvarar för brandskyddet i flerfamiljshus, exempelvis att varje hushåll har en brandvarnare. Men de boende är själva ansvariga för brandvarnarens skötsel och underhåll.