:

Får man säga nej till kontanter?

Innehållsförteckning:

  1. Får man säga nej till kontanter?
  2. Är det olagligt att vägra ta emot kontanter?
  3. Hur länge finns kontanter?
  4. Hur länge finns kontanter i Sverige?
  5. När kommer kontanter att försvinna?

Får man säga nej till kontanter?

Måste inte alla butiker ta emot kontanter? Nej. Principen i Riksbankslagen är att alla är skyldiga att ta emot betalning i kontanter. Men det går att avtala bort skyldigheten i många verksamheter, som till exempel i butiker.

Är det olagligt att vägra ta emot kontanter?

Som huvudregel gäller att man ska kunna betala med kontanter överallt då de är vad som kallas lagliga medel (framgår av riksbankslagen). Undantag finns dock då affärer och restauranger kan avtala bort detta. ... De kan exempelvis neka kontanter helt, de kan neka 500-lappar eller vägra ta emot mynt.

Hur länge finns kontanter?

. Det är dagen då kontanter blir irrelevanta i Sverige för att handeln slutar ta emot dem, enligt en kommande studie. Och det är konsumenterna som driver på det kontantlösa samhället.

Hur länge finns kontanter i Sverige?

Forskare vid KTH, Copenhagen Business School och Sveriges Riksbank har kommit fram till att den 24 mars år 2023 är datumet då det inte längre är ekonomiskt motiverat för en genomsnittlig svensk handlare att ta emot kontanter.

När kommer kontanter att försvinna?

Kan försvinna 2030 Av trenden att döma är kontanter på väg ut ur handeln – och det kan gå undan. – En forskare, Niklas Arvidsson, förutspådde att handeln skulle sluta ta emot kontanter 2023. Det innebär inte att kontanter helt försvinner. Men internt jobbar vi åtminstone mot år 2030, säger Johan Nilsson.