:

Får man spola av bilen hemma?

Innehållsförteckning:

  1. Får man spola av bilen hemma?
  2. Är det tillåtet att tvätta bilen på garageuppfarten?
  3. Vad gäller vid biltvätt hemma?
  4. Får man tvätta hemma?
  5. Varför bör man tvätta bilen i en särskild tvättanläggning?

Får man spola av bilen hemma?

Du kanske funderar på att tvätta bilen på uppfarten eller på gatan utanför ditt hus. Men gör inte det. Olja, kemikalier och tungmetaller rinner rakt ut i sjöar och vattendrag via dagvattenledningarna.

Är det tillåtet att tvätta bilen på garageuppfarten?

I praktiken nej, det är visserligen inte uttryckligen förbjudet att tvätta bilen på gatan, men man får inte släppa ut orenat avloppsvatten. Vatten från biltvätt räknas som avloppsvatten eftersom det kan vara kraftigt förorenat. ... För den som tvättar på gatan eller garageuppfarten kan böter på 10 000 kronor utdömas.

Vad gäller vid biltvätt hemma?

Det finns ingen lag som förbjuder dig att tvätta bilen hemma på gården. Däremot är det olagligt att släppa ut orenat avloppsvatten i naturen, vilket gör det svårt för dig att tvätta bilen hemma utan att bryta mot lagen.

Får man tvätta hemma?

Den finns ingen lag som säger att man inte får tvätta bilen hemma. ... Har man möjlighet så är det alltid bäst att tvätta i en modern tvätthall. Enligt naturvårdsverket finns inget lagstöd i miljöbalken (lagen som reglerar miljöfrågor), för att en kommun ska kunna utfärda ett generellt förbud mot att tvätta bilen hemma.

Varför bör man tvätta bilen i en särskild tvättanläggning?

Vad säger lagen? o Tvättvattnet från fordonstvätt är att betrakta som ett avloppsvatten. Enligt miljöbalken är utsläpp av avloppsvatten en miljöfarlig verksamhet och avloppsvattnet ska tas om hand så att olägenheter för människor och miljön inte uppstår.