:

Är det vanligt med diarre vid mens?

Innehållsförteckning:

  1. Är det vanligt med diarre vid mens?
  2. Kan magen bli svullen innan mens?
  3. I vilken ålder är det vanligast att få mens?
  4. Kan man spy när man har mens?
  5. Kan man ha mensvärk efter mens?
  6. Varför svullen mage innan mens?
  7. Varför blir man svullen vid mens?
  8. Hur vet man om man har mens?
  9. När kommer jag att få mens?

Är det vanligt med diarre vid mens?

Mensvärken är oftast starkast under första och andra dagen av mensen. När mensen har börjat kan du också må illa och få diarré. Diarrén beror på att du har höga halter av hormonet prostaglandin i kroppen.

Kan magen bli svullen innan mens?

Magen blir ofta svullen inför mens, men många upplever också att de får mycket mer problem med gaser och framförallt illaluktande sådana. Även diarré har en tendens att komma och knacka på dörren när pms-humöret redan är i full gungning.

I vilken ålder är det vanligast att få mens?

De flesta brukar få mens någon gång i 12-14-årsåldern. Du kan få mens mellan att du är 9 eller 16 år utan att det är något som är fel. Kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du inte har fått din första mens när du har fyllt 16 år. Första mensen kan komma som en överraskning.

Kan man spy när man har mens?

Smärta vid mens Mensvärk kan framför allt göra ont i magen, men man kan också känna smärtor i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. Diarré, yrsel eller kallsvett, illamående och kräkningar kan också förekomma. Mensvärk är särskilt vanligt bland unga.

Kan man ha mensvärk efter mens?

Mensvärken brukar komma någon dag innan eller i början av mensen. För vissa sitter den i under hela mensen. För de flesta går den över efter någon eller några dagar. Hur ont du har varierar.

Varför svullen mage innan mens?

Dagarna före mens drabbas många kvinnor av så kallad premenstruell spänning, PMS. Då kan du få ömmande bröst och känna dig svullen i kroppen. Vid PMS kan det också hända att du känner dig ångetsfylld och drabbas av snabba humörförändringar.

Varför blir man svullen vid mens?

Anledningen till viktuppgång är att hormoner gör så att kroppen samlar på sig vätska. Så fort mensen kommer igång gör sig kroppen av med den överflödiga vätskan och man återgår till samma vikt som tidigare.

Hur vet man om man har mens?

Det går inte att veta exakt när första mensen kommer, men det är vanligt att den kommer ungefär två år efter att brösten har börjat växa. Innan mensen kommer växer det hår på könet. Det är också vanligt att ha flytningar ett tag innan, kanske under några år.

När kommer jag att få mens?

Det finns inte tillräckligt av hormon hCG om du gör testet för tidigt. Så gott som alla tester visar ett säkert svar samma dag som mensen skulle ha kommit. Om du inte vet när mensen ska komma kan du göra ett graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat slidsamlag, eller ett försök till befruktning.